Nezávislý Soukup? Proč byl ředitel televize ve volebním štábu u Zemana?

Jaromír Soukup ve svém pořadu Aréna

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. ledna 2018 19:09

Jaromír Soukup, majitel televize Barrandov a moderátor, si s nezávislostí hlavu neláme. Otevřeně se přiklání na stranu prezidenta Miloše Zemana, což dokládaly nejen tendence, s jakou s ním vedl rozhovory, ale i samotné ohlašování výsledků voleb.

Miloš Zeman měl vedle sebe při projevu po ohlášení výsledků prezidentských voleb v Top Hotelu v Praze řadu podporovatelů. Hradní zaměstnanci k prezidentovi tak nějak patří, stejně jako zpěvák Daniel Hůlka, co tam ale dělal Jaromír Soukup je otázkou.

Coby ředitel televize a moderátor by se na tomto místě měl objevit spíše pracovně. To se však nestalo a přišel své sympatie k prezidentovi vyjádřit veřejně před celou republikou. Stoupl si totiž k němu při projevu a radost z výhra rozhodně neskrýval.

Teď už nelze pochybovat o tom, na čí stranu se TV Barrandov přiklání. Přitom by měla zachovávat neutralitu a nestrannost. Právě z jejího porušování je často napadána Česká televize, jak se ale ukazuje, přesně takhle vypadá zaujatost a tendence k jednomu z politiků.

Na pódiu s vítězem voleb se objevil i Jaromír Soukup, majitel TV Barrandov a moderátor několika pořadů na této televizi. Měl by novinář takto otevřeně vyjadřovat podporu jednomu z kandidátů? A považuje se za objektivního? Ptali jsme se ho. Sledujte nás v neděli od 22:05. pic.twitter.com/I0f5fDvVOH

— Newsroom ČT24 (@NewsroomCT24) 27. ledna 2018

Soukup si tím ale hlavu zřejmě neláme. Na otázky ohledně svého působení ve volebním štábu odpovídat nechtěl a jeho osobní preference se projevují i v jeho zaměstnání. Stačí si ostatně pustit jakýkoliv politický pořad, který na televizi moderuje.

Osobní preference novinářů by měly jít při tomto povolání stranou, jedině tak zajistí, že je lidé budou vnímat jako skutečně neutrální osoby. Na rozdíl od moderátorky Světlany Witowské, která na České televizi řídila přímý přenos Prezidentského finále z Rudolfina, se ale tady o neutralitě jednoduše hovořit nedá. Naopak Witowská předvedla tak perfektní výkon, že jí za něj poděkoval i sám prezident. A to je co říct!

Témata: Jaromír Soukup (podnikatel moderátor) Miloš Zeman prezidentské volby 2018