Petice rodičů jsou k ničemu? Ministr je ignoruje, představuje další plány!

Školství

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. dubna 2020 9:42

Desítky tisíc rodičů podepisují petice, aby jejich děti letos nemusely nastoupit do školy. Ministerstvo financí ale nadále rozvíjí plány, a přání rodičů nekomentuje.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) například vyzval ředitele škol a učitele, aby při hodnocení žáků zohlednili jejich specifické podmínky. Měli by využívat spíše zpětnou vazbu než známky. Podle Plagy také není nutné zvládnout veškeré učivo zahrnuté ve školních vzdělávacích programech. Učitelé by se měli soustředit na znalosti a dovednosti nezbytné pro další vzdělávání.

Učitelé by podle ministra měli ještě více než dosud pracovat se zpětnou vazbou od rodičů a komunikovat s rodinami nejen zadáváním úkolů. Mají zjišťovat, jak si děti s jednotlivými úkoly poradily. "Aby za běhu byli schopni upravovat vzdělávání vzhledem ke specifickým podmínkám v jednotlivých rodinách a školách," řekl Plaga.

Podle Plagy by se také učitelé po návratu dětí do škol neměli snažit dozkoušet žáky z učiva z období, ve kterém nemohli navštěvovat školu. "Mnohem víc je to o klíčových kompetencích dětí, o té situaci, kterou zažívají. Není to o tom, že musí být oznámkovaní," řekl. Ministerstvo školství proto připravuje vyhlášku, kterou chce takzvaně vypnout školní řád, v němž je v některých případech uvedeno, kolik známek z daného předmětu musí žák dostat, aby byl klasifikován. Vyhlášku by měla v nejbližších dnech posoudit Legislativní rada vlády.

Plaga ale nepočítá s tím, že by žáci nedostali na konci pololetí vysvědčení. Nemusí na něm však být u všech předmětů známky. "Pokud se budeme bavit o situacích, kdy vysvědčení vstupují v následném období například do hodnocení přijímaček, tam to rozdělíme tak, aby tam vysvědčení nevstupovalo, pokud tam známky nejsou," dodal.

Témata: Školství Školství