Útoky na novináře sílí. Babiš slovně napadl Emmu Smetanu!

Emma Smetana

Autor: Ďásková, stars24.cz

29. ledna 2018 10:26

Povolební atmosféra nepřinesla jen rozdávání fyzických ran, ale i slovní útoky.

Dalším napadeným novinářem se stala Emma Smetana. Ta sice nedostala pěstí od Karla Slezáka jako její kolegové, ale slovně se do ní opřel předseda vlády Andrej Babiš. 

Ke konfliktu došlo v závěru Babišovy tiskovkové konference, která se uskutečnila po zveřejnění výsledků prezidentských voleb. Moderátorka DVTV se premiéra zeptala, zda lituje svého vyjádření po prvním kole voleb, kdy Miloši Zemanovi ze své základny oklikou (ale zároveň velmi jasně) radil, aby se zbavil svých spolupracovníků Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého. 

Média premiérova slova interpretovala jako překvapivá a odvážná. Teď, po Zemanově vítězství, Babiš někdejší vyjádření mírní a na sobotní tiskové konferenci na dotaz odpověděl, že nikdy neřekl, že se má Miloš Zeman svých spolupracovníků zbavit. „Já jsem řekl, že v minulosti mu spolupracovníci nedělali dobrou reklamu,“ uváděl Babiš svůj výrok z prvního kola na pravou míru. 

Emma Smetana následně položila další otázku. „Vy jste v roce 2013 říkal pro Českou pozici, že Miloš Zeman je pokračovatelem Klausovy éry, kandidát, který by si prezidentskou kandidaturou pouze léčil ego, jako prezident by dál rozděloval společnost,“ připomněla Babišovi jeho roky stará slova. 

Premiér ale místo odpovědi začal zpochybňovat objektivitu DVTV. „Váš problém je, že vy nejste objektivní novinářka, vy jste aktivisti, který vlastně i to vaše DVTV je antibabišovské, a mě to jako mrzí,“ uvedl premiér. Moderátorka a zpěvačka jej upozornila, že jeho tiskovka je vysílána živě a má tedy možnost se vyjádřit v absolutně objektivním prostředí. Andrej Babiš tétop možnosti ale nevyužil a naopak si ještě přisadil a zaútočil na rodinu Smetany. 

„Já se můžu vyjádřit, paní redaktorko, k tomu, jak vy přistupujete k moji osobě. I vaše rodina. Paní Pajerová (matka Emmy Smetany Monika MacDonagh Pajerová), která se stala ze svazačky cestou na Albertov se stala revolucionářkou. Takže zkusme si to říct někde jinde,“ pronesl Babiš. Emma Smetana se nedala a obratem premiérovi odpověděla: „Zkusme si dnes říct, jestli děti mohou za své rodiče, i kdyby to, co říkáte, byla pravda.“

Témata: Emma Smetana Andrej Babiš Miloš Zeman prezidentské volby 2018