Co dnes schválil Senát? Přinášíme velký přehled!

Senát Parlamentu ČR

Autor: stars24.cz, ČTK

16. dubna 2020 20:55

Sněmovna bude muset znovu posoudit zákon umožňující kvůli epidemii koronaviru odklad nájemného v bytech. Senátoři dnes vládní návrh nepodpořili, stát by podle nich měl ručit za čtyři pětiny nájemného, které by lidé dlužili kvůli nedostatku příjmů. Horní komora nesouhlasí ani s tím, aby v nemocnicích mohli pracovat lékaři ze zemí mimo EU i bez aprobačních zkoušek. Souhlasila ale s tím, že cestovní kanceláře budou moci za zrušené zájezdy dávat poukazy a bude možné žádat o odklad úvěrů a hypoték.

Podle senátorů nemají pronajímatelé zákonem zaručeno, že dlužné nájemné dostanou. Shodli se na tom, že stát by měl ručit za 80 procent nájemného. Po nadbytečnost Senát zamítl návrh na práci zahraničních lékařů ze zemí mimo EU bez zkoušek.

Těsně o jeden hlas Senátem prošla novela, podle které zprostředkovatelé ubytování typu Airbnb budou muset sdílet se státem informace. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident spolu s návrhem zákona, podle kterého budou moci cestovní kanceláře za zrušené zájezdy dávat poukazy. Zamítnutí hrozí návrhu, aby policie mohla pokutovat až 10.000 korunami ty, kdo poruší opatření proti koronaviru.

Senát dnes také vyzval vládu k efektivnímu, rychlému a transparentnímu využití peněz, které EU uvolnila pro Česko na řešení důsledků epidemie koronaviru.

Schůze Senátu bude pokračovat v pátek, kdy se také znovu sejde vláda. Ta bude projednávat návrhy na další daňové úlevy. Podnikatelé mohou už týden žádat o jednorázový příspěvek 25.000 korun jako kompenzaci dopadů krize. Od čtvrtka do pondělí přišlo 81.424 žádostí, ministerstvo financí odhaduje zájem až 700.000 podnikatelů.

Vláda se bude v pátek zabývat i podobou první fáze rozvolnění opatření od pondělí 20. dubna. Jde třeba o rozjezd řemesel. Pořadatelé táborů kabinet a hygieniky vyzvali k debatě o podmínkách pro letní akce pro děti.

Témata: Senát ČR politika