Jan Hrušínský cítí obrovské zklamání a smutek. Rusáci už tady zase větří šanci!

Jan Hrušínský

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

29. ledna 2018 9:10

Herec a ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský(62) před volbami patřil k těm, kteří otevřeně podporovali někdejšího šéfa Akademie věd ČR. Teď se netají tím, že ze znovuzvolení Miloše Zemana ani politické situace v Česku obecně příliš nadšený není.

Hrušínský svou reakci na výsledky voleb pojal jako dopis svým rodičům, kteří už zemřeli. „Moji milovaní. Mami a tati, dostal jsem tyhle dvě hezké fotky, a teď tady na vás myslím. Chybíte mi. Vím, že se na nás odkudsi díváte a držíte nám palce. Budeme to teď nějaký čas potřebovat. Táto, představ si, že u nás už zase komunisti zvedají hlavy! Podobní týpci, co Tě trápili a tolik let pronásledovali. A Rusáci už tady zase větří šanci. Po všem, co nám provedli!“ píše herec a divadelní ředitel.

„Nevěřili byste, kdo jim k tomu pomáhá. To je na tom asi nejhorší. Lidi! Nepoučitelní a hamižní. Je to tak ubohý, že se tomu ani nemůžeš smát. Tak třeba jeden japonský extrémista obchoduje se strachem z imigrantů, předstírá, že je český vlastenec a lidi mu to baští tak, že si ho opakovaně volí do parlamentu. Představ si, že bys v takové sněmovně byl taky. No, to bys tedy koukal!“ pokračuje v hodnocení politické situace herec, který se už v minulosti k politice a některým politikům hodně důrazně vymezoval.

„Že už přes 15 let provozuji divadlo jsem Vám psal a vím, že nás sledujete. Měli byste radost, že máme pořád vyprodáno a lidem se líbí. Jen nevím, jak dlouho ustojím narůstající tlak, protože jak se mění politické klima, soukromníci to mají těžší a podmínky jsou čím dál tím horší, což začínám pociťovat. Myslím, že i moje politické názory, které jsi mi vštípil a na které jsem hrdý, přestávají být bezpečné. Můžu je sice ještě svobodně říkat, ale začíná to být riskantní. Jenže od Tebe vím, že názory se nemají měnit, jako košile. A už vůbec ne kvůli strachu,“ vzkazuje Hrušínský, který dodává, že o něj ani o divadlo se jeho rodiče bát nemusí. „Dokud to půjde, tak se jen tak nedáme. Hele, na Hradě prý budou měnit vlajku. Zmizí pravda a místo ní přijde strach. Uvidíme, co nakonec opravdu zvítězí... Pravda. Jako vždycky. Jen to trvá zbytečně dlouho,“ posteskl si herec.

Na závěr přidává i novinky ze svého soukromého života. „Jo! Máme už tři vnoučata! Nikola a Kristýna z vás udělali trojnásobného pradědečka a prababičku. Měli byste z Karličky, Vojtíka a Vikyho radost, a milovali byste je stejně, jako je milujeme my. Mám vás rád a stýská se mi po vás. Brzy dám zase vědět, jak to tady vedeme. Honza,“ končí svůj emotivní dopis Hrušínský.

Umělec před volbami otevřeně vystoupil na podporu Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. „Přál bych si, aby Česká republika měla prezidenta, který by v lidech probouzel jejich dobré vlastnosti. Prezidenta, který by podporoval vzdělanost národa a byl zárukou svobody a demokracie. Prezidenta, který by podporoval orientaci naší země směrem na západ,“ říkal na jednom z videí na podporu Drahoše Hrušínský.

Témata: Jan Hrušínský Miloš Zeman prezidentské volby 2018