Kdy se otevřou školy? Dobrá zpráva pro rodiče!

Školství

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. dubna 2020 11:19

Stále více rodičů brojí proti návrhu ministra školství, aby se školy otevřely v polovině května. Hlavní hygienička pro ně má dobrou zprávu. Myslí si, že se školy jen tak neotevřou.

Více než 80 000 lidí podepsalo petici, kterou žádají ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby školy zůstaly uzavřeny do konce školního roku. Petice  byla dnes petice odeslána na ministerstvo školství a další místa.

Signatáři se obávají toho, že by otevření škol zrychlilo šíření koronavirové nákazy. Také se jim nelíbí to, že by děti při vyučování možná nosily roušky. Podle dřívějších informací se s otevřením škol totiž počítá už v polovině května.

Povinná školní docházka se ale podle hlavní hygieničky už do léta zřejmě neobnoví. "Prioritu budou mít ti, kteří zakončují některý stupeň školy, aby měli šanci složit závěrečné zkoušky – maturitu, bakalářské a magisterské zkoušky. Zárověň aby také děti mohly být někam přijaty," řekla Jarmila Rážová Českému rozhlasu.

Přesto věří, že tu nejhorší vlnu pandemie máme za sebou. "Pokud ale budeme nařízení porušovat, je otázkou, co všechno to může způsobit. Virus je nový, těžko se to předvídá," dodala.

Fórum Rodičů navrhuje, aby se vláda namísto otevření škol zvážila 5 kroků ke vzdělávání do konce pololetí. Ty zahrnují kvalitní online výuku místo docházky do mateřských, základních a středních škol, podpůrnou zpětnou vazbu místo známek a vysvědčení bez známek, prospění všech žáků na základních a středních školách bez hrozby propadnutí, realizaci přijímacího řízení střední školou a dokončení střední školy bez státních testů a závěrem komunitní setkávání dětí a aktivity na čerstvém vzduchu místo sezení ve třídách.

Témata: Školství Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství