Daň z nabytí nemovitosti: Její zrušení naráží na problémy!

Byty

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. dubna 2020 12:01

Možné zrušení daně z nabytí nemovitosti, které navrhuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), se dosud neprojednávalo v koalici, zdůraznil na tiskové konferenci ministr kultury Lubomír Zaorálek. ČSSD je ke zrušení daně skeptická.

Schillerová ve středu poslancům řekla, že chystané zrušení daně chce spojit se zrušením možnosti daňových odpočtů z úroků u hypoték. Má to na rozdíl od opozice za spravedlivé. Návrh chce nejprve projednat v koalici s ČSSD a pak předložit vládě. Netrvá na tom, aby byl návrh projednán v nynějším stavu legislativní nouze kvůli epidemii koronaviru.

Zaorálek také upozornil, že se na návrhu koalice dosud neshodla. "Za sociální demokracii bych rád vyjádřil určitou skepsi. Nejsem si jistý, že je to typ návrhu, který nás teď pálí a měl by být součástí opatření, o kterých se bavíme. Máme řadu daleko naléhavějších věcí, nemyslím, že by tato s nimi tak souvisela a toto je skupina obyvatel, kterým potřebujeme pomoci," řekl.

Chystané zrušení daně z nabytí nemovitosti ohlásila ministryně koncem března, když uvedla, že kvůli rozpohybování realitního trhu je opatření třeba přijmout co nejdříve. Tento týden uvedla, že návrh musí ještě projednat v rámci koalice a poté předložit vládě, která se zatím přednostně zabývala opatřeními proti epidemii.

Témata: Daň z nemovitosti Vláda ČR Alena Schillerová Byty