Chceš dostat přes hubu? Pěsti a nadávky v Zemanově štábu!

Miloš Zeman ve volebním štábu

Autor: Jan Novák, stars24.cz

27. ledna 2018 22:18

V pražském Top Hotelu došlo k incidentu mezi novináři a příznivci prezidenta Miloše Zemana. Fotografové a kameramani byli častováni nadávkami místy došlo i na pěstní souboj. Incidentem se začali zabývat pražští policisté. Na twitteru uvedli, že potyčka zatím nemá právní kvalifikaci.

"Jestli chce sem nějaký novinář jít, tak jedině přes mojí mrtvolu," varoval žurnalisty jeden z příznivců prezidenta Miloše Zemana. Konflikt natočila redaktorka Pavlína Kosová, která byla také obětí útoku jednoho z podporovatelů současné hlavy státu. Novinářka zveřejnila napadení na svém twitterovém účtu.

Ve štábu Miloše Zemana padají pěsti #Volby2018 #PrezidentskeVolby2018 #seznamzpravy #televizeseznam pic.twitter.com/Nk3f0q5bGn

— Pavlína Kosová (@pavlina_kosova) 27. ledna 2018

Útoky pokračovaly i nadále. Jeden z agresorů se poté obrátil i na samotnou redaktorku Seznam Zprávy, kterou posléze také napadl. 

Ve štábu Miloše Zemana. Podporovatel si dovolil i na mě #Volby2018 #PrezidentskeVolby2018 #seznamzpravy #televizeseznam pic.twitter.com/YHkgoqKZo7

— Pavlína Kosová (@pavlina_kosova) 27. ledna 2018

"Nebudu vám říkat kdo jsem. Běžte do pr**le!" řekl jeden z agresorů pro Aktuálně.cz, který odmítl sdělit své jméno. 

Podle informací ČTK potyčku s novináři organizátoři neřešili. "Na místě už snad nebyl nikdo, kdo by byl odpovědný za komunikaci s novináři. Média však zároveň nikdo přímo nevyzval k odchodu," řekla svědkyně incidentu.

Pohyb novinářů ve štábu byl kontrolován zejména v době před příjezdem prezidenta a po dobu jeho přítomnosti v Top Hotelu. Po Zemanově odjezdu se už novináři na místě pohybovali volně a běžně se dostali na místo, které bylo při čekání na výsledky vyhrazeno pouze pro hosty z řad Zemanových podporovatelů. Právě v tomto prostoru se odehrál zásah záchranářů.

Napadení novinářů v Zemanově volebním štábu odsoudila vedoucí bruselské kanceláře organizace Reportéři bez hranic. "Je to hanba pro evropskou demokracii! Útoky na novináře musí přestat," napsala na twitter.

Incidentu si začali všímat politici. "Napadání novinářů za jejich práci je absolutně nepřijatelné. Od prezidenta Zemana ale bohužel nemůžeme očekávat, že by se od takovéhoto chování distancoval," napsal na twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Témata: Miloš Zeman prezidentské volby 2018