Zeman v projevu poděkoval za podporu, Babišovi dá víc času na sestavení vlády

Miloš Zeman ve volebním štábu

Autor: ČTK, stars24.cz

27. ledna 2018 17:43

Prezident Miloš Zeman poděkoval svým přátelům za pomoc a podporu před prezidentskými volbami. Nebýt vás, tak jsme nevyhráli, řekl v úvodu svého vítězného projevu.

Poděkoval také pražským voličům, kteří mu dali hlas, a voličům z dalších krajů. Dodal, že se těší na pět let plného pracovního nasazení. Pracovat chce jako doposud, počítá například nadále i s cestami do krajů.

"Toto je moje poslední politické vítězství, za ním nebude žádná politická porážka," konstatoval Zeman. Zrekapituloval poté některé fáze své politické kariéry. "Budu se těšit na dalších pět let, pět let plného pracovního nasazení, na pět let, kdy budu i nadále jezdit mezi občany, setkávat se s nimi a poslouchat jejich názory," řekl.

Zemana na pódiu doplnily manželka Ivana a dcera Kateřina, kterým Zeman předal květiny. Kromě známých podporovatelů se k němu přidali také úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura a ředitelé ČEZ Daniel Beneš a ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup.

Přítomnost lídrů některých stran podle Zemana neměla vyjádřit například preferenci, s kým by měl podle něj premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) jednat o vládě. "Kdyby tu byl Andrej Babiš, tak mu klidně řeknu, ať si sem sedne také," uvedl. Politici podle něj přišli do salonku, aby ho pozdravili. "Já jsem jejich pozdravy velmi rád uvítal a poprosil jsem je, aby sem přišli, protože nikdo, a v politice už vůbec ne, nemá tolik přátel, aby si jich nevážil a některé z nich mohl ignorovat," prohlásil.

Zeman řekl, že ve druhém funkčním období by chtěl být pokornější, méně sebevědomý a vstřícnější vůči názorům jiných lidí. "I když si o některých z nich nebudu nadále myslet nic dobrého," uvedl. Bojovat by chtěl za to, aby občané mohli rozhodovat v obecném referendu, ale také přímo volit starosty či primátory. "Sportovat už nebudu," konstatoval politik, o jehož zdravotním stavu se v posledních měsících spekulovalo.

Na dotaz týdeníku Respekt, zda počítá s obměnou svého týmu na Hradě, například kancléře Vratislava Mynáře či poradce Martina Nejedlého, což mu doporučoval i Babiš, Zeman neodpověděl. Místo toho se ironicky vyjádřil na adresu médií z vydavatelství Economia, kam Respekt patří, a jeho majitele Zdeňka Bakaly. Uvedl, že by si Bakalu mohl vzít jako poradce pro tunelování.

Podle prezidenta Miloše Zemana jeho zvolení znamená, že nebude "vydírat" předsedu hnutí ANO Andreje Babiše příliš krátkým termínem pro jmenování jeho vlády. Před volbami řekl, že v případě svého zvolení bude po Babišovi požadovat podpisy 101 poslanců, kteří kabinet podpoří, v případě prohry Babišovu vládu jmenuje bez splnění této podmínky.

"Protože jsme byl znovu zvolen, nevidím důvod, proč bych měl vydírat Andreje Babiše příliš krátkým termínem pro jmenování jeho vlády," řekl Zeman na dotaz, zda jeho zvolení znamená, že nebude s jmenováním Babiše pro druhý pokus o sestavení vlády pospíchat.

Jednobarevná menšinová vláda ANO nezískala v polovině ledna důvěru a podala tento týden demisi. Zeman ale už předem oznámil, že Babišovi svěří i druhý pokus o sestavení vlády. Tehdy ale uvedl, že před jeho jmenováním bude chtít garanci, že má kabinet ve dvousetčlenné Sněmovně většinu. Později upřesnil, že to myslel jako pohrůžku ostatním stranám, že nechá Babišův první kabinet vládnout v demisi, dokud se s ANO někdo na vládě nedohodne.

Témata: Miloš Zeman prezidentské volby 2018