Zeman chce prodloužit opatření kvůli koronaviru minimálně o měsíc

Miloš Zeman

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

5. dubna 2020 12:11

Prezident Miloš Zeman dnes podpořil postup vicepremiéra a předsedu Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD), který chce stav nouze v ČR prodloužit o měsíc do 11. května.

Opozice včetně KSČM, která vládu ANO a ČSSD toleruje, chce prodloužení jen do konce dubna. K tomu se přiklonil i premiér Andrej Babiš (ANO). O prodloužení stavu nouze bude příští týden rozhodovat Sněmovna.

"Je lepší něco přehnat, než něco zanedbat," uvedl Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech na serveru deníku Blesk. Opatření by podle hlavy státu měla trvat s ohledem na vývoj epidemie ještě "minimálně měsíc nebo měsíc a půl". Hamáčka prezident podpořil podle svých slov i volbou oblečení, protože si vzal červený pulovr.

Prezident vyzdvihl Hamáčkovu roli při zajištění dodávek ochranných prostředků z Číny, které by už měla mít všechna potřebná pracoviště. Pokud někde chybí, například v domovech pro seniory, je to podle Zemana chyba distribuce. "Počet ušitých roušek je jedna tisícina toho, co potřebujeme," řekl.

Zeman podpořil kroky vlády v boji s pandemií i přes přátelskou kritiku, která se týkala například počátečního omezení otevírací doby v restauracích, kterou druhý den následovalo jejich uzavření. Podle Zemana není dobré vládu za přijímaná opatření kritizovat. Nenese vinu ani za nedostatek ochranných prostředků, protože pandemii žádná vláda neočekávala, řekl prezident.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Miloš Zeman