Aktivistka u voleb? Zeman takhle zametl s novináři!

Miloš Zeman volil v prezidentských volbách, 2. kole.

Autor: ČTK, stars24.cz

26. ledna 2018 16:29

Prezident Miloš Zeman odevzdal hlas ve druhém kole prezidentských voleb. Při příchodu do volební místnosti v žertu připomněl čtrnáct dní starý incident z prvního kola, kdy jeho hlasování narušil protest polonahé ukrajinské aktivistky hnutí Femen. U vstupu do místnosti dnes panovala přísnější bezpečnostní opatření než při prvním kole voleb, asi 20 novinářů se dovnitř nedostalo.

Zemanovo hlasování před dvěma týdny narušila aktivistka Anželina Diašová, která si po jeho příchodu vysvlékla košili a přiběhla k prezidentovi. Křičela přitom "Zeman, Putin's slut" (Zeman, Putinova děvka), nápis stejného znění měla také na hrudi. Soud za to Diašové uložil tříměsíční podmínku a vyhostil ji ze země.

Prezident při příchodu do volební místnosti incident připomněl. "Právě čekám, kdy se zase vyřítí polonahá žena, ale tentokrát už asi ne," řekl Zeman. Po odevzdání obálky srovnal současný duel s Jiřím Drahošem a pět let starý souboj s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). "Před pěti lety jsem měl soupeře, který byl aktivní politik, dnes je to soupeř, který se zatím politikou nezabýval, to je základní rozdíl," uvedl.

Na příjezd prezidenta čekaly desítky novinářů. Před budovou jich zůstalo přes 20, včetně zástupců zahraničních medií. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček novinářům řekl, že opatření byla přizpůsobena incidentu z prvního kola, kdy aktivistka zneužila novinářský průkaz. Policisté hlídkovali i před budovou základní školy v Brdičkově ulici, kde Zeman hlasoval. Kontrolovali prostranství a voliče nabádali, aby přicházeli po určených trasách.

Ovčáček připustil, že kontroly se uskutečnily na žádost Hradu. Uzpůsobit opatření podle něj bylo nutné. "Já nemám právo vás legitimovat, já nemá právo vás kontrolovat, proto jsme zvolili toto řešení," konstatoval.

Policie ve čtvrtek avizovala, že žádná zvláštní bezpečnostní opatření v Zemanově volební místnosti nechystá. Před vchodem do místnosti však novináři procházeli kontrolou a řada se jich do místnosti nedostala. Reportéři, kameramani i fotografové byli dovnitř nejprve vpouštěni po čtyřech, asi 20 minut před Zemanovým příjezdem předsedkyně komise oznámila, že žádní další zástupci médií se do místnosti nedostanou.

Odkázání některých žurnalistů mimo volební místnost nepovažuje Ovčáček za problém. "Nevšiml jsem si, že by novináři přišli volit. Do této volební místnosti přišel volit pan prezident. Nejdůležitější je, aby lidé šli k volbám, opravdu není důležité, kolik novinářů je ve volební místnosti, jestli to někoho zajímá, tak jste to možná vy," řekl. Zeman podle něj nyní bude odpočívat.

Témata: Miloš Zeman prezidentské volby 2018 volby 2018