Drahoš napadl debatu na Primě! Máme ostrou reakci televize

Prezidentské volby 2018: První TV debata obou kandidátů 2. kola

Autor: Jan Novák, stars24.cz

25. ledna 2018 3:32

Výběr témat, o kterých v úterý večer debatovali prezidentští kandidáti v duelu televize Prima, označil jeden z účastníků Jiří Drahoš za "spíše bulvární". V debatě podle něj chyběla "prezidentská" témata důležitá pro společnost týkající se třeba zahraniční politiky nebo sociálních věcí.

Zároveň označil chování příznivců prezidenta Miloše Zemana, kteří často do duelu vstupovali a kandidáty přerušovali hlasitými výkřiky, za nedůstojné. Pražský hrad debatu komentovat nechtěl, podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka je hodnocení "plně a jedině na voličích". Moderátor Voříšek v tiskové zprávě kritiku odmítl.

Na duel Zemana a Drahoše se dívalo v průměru 2,2 milionu diváků starších 15 let, v nejsledovanějším momentu jich bylo téměř 2,6 milionu, uvedl za televizi Adam Halmoši. Byla to podle něj nejvyšší sledovanost v historii televize Prima.

V sále Hudebního divadla Karlín bylo několik set diváků. Každý z kandidátů si jich mohl přivést 400. Diváci byli velmi hluční, každý výrok kandidátů doprovázeli hlasitým potleskem, pískotem nebo bučením. Moderátor pořadu Karel Voříšek je musel několikrát napomínat, nápravu se mu ale zjednat nepodařilo.

Redakce stars24.cz dostala vyjádření FTV Prima: 

Nechápeme rozhořčení jednoho z kandidátů duelu „Česko hledá prezidenta“, pana Jiřího Drahoše.

Vzhledem k tomu, že během debaty byla probírána témata, která se intenzivně řeší také v Parlamentu ČR a Senátu ČR, a která se dotýkají i Ústavy České republiky, rozhodně je nepovažujeme za bulvární.

Nechápeme tedy, co má být dle jeho hodnocení bulvárního na církevních restitucích, právu na držení zbraní, možnosti zmírnění protikuřáckého zákona nebo otázkách migrace.

Okruhy témat, které si vyžádal tým Jiřího Drahoše a které jsme zaslali oběma stranám zároveň v časovém předstihu pěti dní, byly také oficiálně zveřejněny. Pan Drahoš k nim nevznesl žádné připomínky, a to ani před zahájením debaty.

Vstupenky divákům do divadla nepřidělovala televize Prima, ale volební štáby obou kandidátů. Oba týmy kandidátů dostaly vstupenky a zajistily si také jejich distribuci a obsazení míst.

O přítomnosti diváků vybraných volebními týmy věděli oba kandidáti předem a nevznesli k tomu žádnou připomínku, stejně tak jako k místu konání.

Bylo tedy čistě na rozhodnutí volebních týmů, koho na debatu pozvou. Pokud měl pan Jiří Drahoš dojem, že příznivci jednoho kandidáta jsou více hluční, než u protikandidáta, tak je nutné uvést, že hluk byl na obou stranách identický.

Kandidáti měli možnost pozvat si do divadla své podporovatele, včetně VIP osobností, a to rovným dílem. Každý z obou kandidátů tak získal polovinu míst v hledišti, tedy 400 lístků, což odpovídá možné kapacitě divadla. Oba kandidáti tak měli stejné zastoupení a podmínky byly rovnocenné.

To, že pan Drahoš hodnotí pohodlnost křesla, nám přijde úsměvné.

Témata: prezidentské volby 2018 Jiří Drahoš Miloš Zeman