Zeman drtil Drahoše i bez něj. Jak válel ve třech debatách?

Miloš Zeman

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. ledna 2018 21:46 | Aktualizováno: 25. ledna 2018 4:49

Miloš Zeman absolvoval během tří dnů tři televizní debaty. Dvě z nich probíhaly formou rozhovoru s moderátorem, neboť Jiří Drahoš v obou případech odmítl pozvání se do studia dostavit. Miloš Zeman se dočkal duelu s Drahošem až na třetí pokus, v Hudebním divadle Karlín.

Jelikož se hlava státu zúčastnila hned tří televizních debat, tak lze vypíchnout některé momenty, které se mohly divákům vrýt do paměti. Miloš Zeman na začátku debaty TV Nova prozradil, že pokud opět dostane šanci být prezidentem republiky, pak bude další funkční období "méně namyšlený, méně nafoukaný, méně sebevědomý". Prezident vůbec působil během rozhovoru s Reyem Korantengem velmi uvolněně a často se usmíval.

Vyjádřil se také ke svým spolupracovníkům na Hradě, kvůli nimž bývá prezident často kritizován a popisován jako jejich loutka. Voliče ujistil, že pokud volby vyhraje, tak si se členy jeho týmu promluví o tom, zda budou ve funkci pokračovat. Řeč byla konkrétně i o jeho kancléři Vratislavu Mynářovi, který stále nemá bezpečnostní prověrku.

"Veřejnost však kupodivu neví, že kancléř prezidenta nemusí mít bezpečnostní prověrku. Uznávám, že by ji měl mít. On si však nesmyslně řekl o nejvyšší stupeň - přísně tajné. Teď se soudí. Dobře mu tak," prozradil s úsměvem o Mynářově prověrce prezident, který upřímně přiznal, že pokud by Drahoš nad ním vyhrál, tak by mu to bylo líto.

"Ať už prezidentské volby dopadnou jakkoli, pan Drahoš nebude mít příležitost pověřit, nebo nepověřit pana Babiše druhým pokusem, protože do 8. března stále platí můj prezidentský mandát," ujistil své voliče a de facto voliče hnutí ANO prezident Zeman v debatě na TV Barrandov. Hlava státu seděla v poklidu v křesle a při odpovídání na otázky moderátora Jaromíra Soukupa se dívala směrem na diváky, kteří ho bouřlivě podporovali. 

Během debaty se Miloš Zeman zastal předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, jenž na půdě Poslanecké sněmovny prohlásil, že je v této zemi možné si objednat trestní stíhání, s odkazem na případ Aleny Vitáskové. "Solární baroni nestydatě vydělávají na dotované elektřině zejména ze solárních zdrojů. Alena Vitásková prokazatelně bojovala proti solárním baronům. Považujete za tak málo pravděpodobnou hypotézu, protože ne každý soudce je nezávislý a ne každý vyšetřovatel je neúplatný, že se nenašla cesta, jak ji obvinit? Nakonec tato cesta nevyšla, protože byla osvobozena," uvedl prezident. 

Miloš Zeman také varoval před migrací. Palčivý problém Evropské unie přirovnal k povodním. "Zabývat se povodní, až když máte vodu po kolena, je trochu pozdě. Protipovodňové hráze musíte stavět dřív, než povodeň přijde," popsal možné řešení krize v rámci České republiky. 

Když došlo k velmi očekávanému duelu mezi prezidentem Milošem Zemanem a profesorem Jiřím Drahošem, bylo u toho zhruba devět set lidé v sále Hudebního divadla Karlín, který byl rozdělený na dva tábory. Daleko hlasitější podporu měl Miloš Zeman, který seděl v křesle naproti Drahošovi.

Prezident měl v debatě po rétorické stránce navrch. Nahrávali mu k tomu i příznivci, kteří vždy, když Jiří Drahoš v úvodu své odpovědi vybíral správná slova, začali na profesora bučet a pískat. Prezident si atmosféru užíval a Jiřímu Drahošovi dokázal vždy oponovat. Bude tomu tak i v jejich další, poslední debatě ve čtvrtek?

Témata: Miloš Zeman prezidentské volby 2018 Jiří Drahoš