Babišova vláda důvěru nezískala! Selhání, marnost a ztráta času

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Autor: stars24.cz

16. ledna 2018 18:29

Jednobarevná menšinová vláda předsedy hnutí ANO Andreje Babiše dnes podle očekávání nedostala důvěru Sněmovny. Kabinet podpořilo pouze 78 poslanců hnutí, proti bylo 117 poslanců všech ostatních stran.

Babišova vláda nyní bude muset podat demisi, v úřadu zůstane do jmenování nového kabinetu. Prezident Miloš Zeman už dříve oznámil, že jednáním o vzniku vlády pověří opět Babiše, před jeho jmenováním premiérem ale bude chtít zaručené hlasy 101 poslanců, kteří nový kabinet podpoří. Podle Zemanova vyjádření by vláda v demisi mohla být i několik měsíců.

Žádost o vyslovení důvěry Sněmovna rozjednala minulou středu, diskusi nedokončila. Dnešní debata trvala už jen asi půldruhé hodiny, potom se přistoupilo k hlasování po jménech. Opozice se pokusila před jednání o důvěře předřadit hlasování o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli farmě Čapí hnízdo, ale neuspěla.

Babišova vláda se stala teprve třetím kabinetem, který důvěru nezískal. Předtím neuspěly ve Sněmovně pouze první vláda Mirka Topolánka (tehdy ODS) v roce 2006 a úřednický kabinet Jiřího Rusnoka v roce 2013.

Pravicové a středové opoziční strany Babiše za neúspěch v hlasování kritizovaly. Podle nich to byl promarněný pokus o vznik vlády, protože se hnutí ANO vůbec nesnažilo o vyjednání většinové podpory. Stejně se vyslovila i ČSSD, její představitelé přitom zopakovali podmínky, za kterých jsou ochotni o vládní spolupráci s ANO při druhém pokusu o sestavení vlády uvažovat. Mezi ně patří i to, aby v kabinetu nebyl nikdo trestně stíhaný. Stejný postoj jako sociální demokraté mají v otázce vládní účasti i lidovci.

O vládní spolupráci s ANO chce jednat i hnutí SPD. ANO dosud vznik vlády s uskupením kolem Tomia Okamury odmítalo.

Zástupci ANO po neúspěchu vlády v hlasování o důvěře před novináři nevystoupili.

ODS vyzvala Zemana, aby se zdržel rozhodnutí o jmenování nového premiéra, než bude jasné, jaký má mandát. Také podle Pirátů by prezident neměl dělat žádné kroky do konce prezidentských voleb. Jejich druhé kolo se uskuteční na konci příštího týdne, Zeman se v něm utká s Jiřím Drahošem.

Předseda KSČM Vojtěch Filip nechtěl prezidentskou volbu s jmenováním nového kabinetu spojovat. Očekává, že prezident Miloš Zeman ještě před březnovým koncem svého funkčního období jmenuje nového premiéra, i kdyby neobhájil mandát.

Zeman už minulý týden řekl, že při druhém pokusu o vznik vlády bude chtít po Babišovi 101 poslaneckých hlasů. Uvedl, že Babišova vláda v demisi by mohla fungovat několik měsíců. Odkazoval se přitom na precedens první Topolánkovy vlády.

Neúspěchu Babiše při žádosti o důvěru vlády si všímají i zahraniční média. Upozorňují přitom, že premiér chce i nadále zůstat u moci, a připomínají Zemanův slib opětovného jmenování Babiše. Podle webu slovenského Denníku N může Babišova vláda své působení prodlužovat, a pokud by Zeman vyhrál prezidentské volby, mohl by šéf ANO vládnout i bez důvěry.

Témata: Vláda ČR Andrej Babiš Poslanecká sněmovna