Češi volí prezidenta: A zájem je obrovský, Zemana napadla nahá žena

Předčasné volby do Sněmovny 2013

Autor: stars24.cz

12. ledna 2018 18:49

Češi dnes dvě hodiny po poledni začali volit prezidenta republiky. Na výběr mají devět kandidátů. Mandát obhajuje Miloš Zeman, vystřídat na Pražském hradě ho na příštích pět let hodlá osm mužů. První den hlasování poznamenal incident, při němž k Zemanovi ve volební místnosti přiběhla žena vysvlečená do půli těla, ochranka ji zadržela. O volby je zatím zájem, v prvních hodinách volila v průměru asi pětina lidí. Hlasování dnes trvá do 22:00, v sobotu pokračuje od 08:00 do 14:00. Pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, rozhodne se o hlavě státu za 14 dní ve druhém kole.

Během dneška už volili současný prezident i všichni jeho vyzyvatelé, stejně jako premiér Andrej Babiš, bývalý prezident Václav Klaus nebo lídři parlamentních stran. Kromě Zemana o nejvyšší ústavní funkci usiluje bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš, někdejší premiér Mirek Topolánek, textař a podnikatel Michal Horáček, diplomat Pavel Fischer, lékař Marek Hilšer, podnikatel Vratislav Kulhánek (ODA), vydavatel a producent Petr Hannig (Rozumní) a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (Realisté). Jen jeden z nich se 8. března slavnostně ujme prezidentské funkce.

Žena, která se vrhla na prezidenta v pražských Lužinách, anglicky křičela "Zeman - Putinova děvka", stejná slova měla napsaná na hrudi. Okamžitě proti ní zakročila ochranka, prezident z místnosti s osobními strážci poté odešel. Po několika minutách se vrátil a vhodil lístek do urny. Uvedl, že je poctěn, protože ho napadla aktivistka skupiny Femen, která podle něj nedávno napadla také papeže. Policie případ prošetřuje jako podezření z trestného činu výtržnictví. Vyřešit jej chce ve zkráceném řízení a předat co nejrychleji soudu. Prezident Asociace osobních strážců ČR Pavel Caprata míní, že prezidentova ochranka odvedla při incidentu velmi dobrou práci.

Hnutí Femen se k napadení přihlásilo a uvedlo, že šlo o ukrajinskou aktivistku. Internetová stránka varuje, že volbou "věčně opilého Zemana" čeští voliči hlasují také pro jeho kremelského "pasáka" Vladimira Putina. Podobným způsobem napadla skupina Femen v minulosti i italského expremiéra Silvia Berlusconiho.

Prezidentští kandidáti Hilšer, Hynek, Hannig a Kulhánek aktivistku kritizují. Drahoš čin označil za nerozvážnost, Michal Horáček záležitost nechtěl komentovat. Mirek Topolánek a Pavel Fischer na dotaz ČTK zatím nereagovali. Premiér Babiš označil incident za nevhodný, podle něj uškodí pověsti ČR v zahraničí.

Drahoš očekává, že do druhého kola se dostane se Zemanem. Doufá, že v prvním kole bude mezi nimi příznivý rozdíl. Ve volební úspěch věří i Horáček. Topolánek řekl, že si přeje velkou účast. Rovněž Hynek by přivítal účast alespoň 60 procent voličů. Fischer spoléhá na občany v obcích a menších městech. Kulhánek po hlasování uvedl, že pokud bude zvolen, chce se zaměřit na prestiž republiky v zahraničí, rozvoj řemesel a sport mládeže. Pokud by postoupil do druhého kola volby Hannig, chtěl by se v něm střetnout se Zemanem. Hilšer by považoval za úspěch zisk 15 procent hlasů.

Klaus po hlasování novinářům řekl, že novou hlavou státu by měl být člověk, který nespadl z nebe, ale prošel politikou. Z devíti kandidátů jeho požadavkům odpovídají Zeman a Topolánek. Koho z nich volil, Klaus nechtěl prozradit. Předseda ODS Petr Fiala dnes vyzval všechny, kdo si nepřejí pokračování současného prezidenta ve funkci prezidenta, aby se zúčastnili voleb a nenechali se překvapit už v prvním kole. Koho sám volil, Fiala novinářům neřekl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že ve volbách odevzdal hlas současnému prezidentovi. Zeman prý nejvíce vyhovuje podmínkám komunistů. Také šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura volil Zemana. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil volil Drahoše. Je to prozápadní politik, který bude českou společnost spojovat, míní. V úspěch Drahoše doufá také předseda lidovců Pavel Bělobrádek, volil ho i předseda STAN Petr Gazdík. Šéf Pirátů Ivan Bartoš dal hlas Hilšerovi.

Hlasuje se i na českých velvyslanectvích v zahraničí. Voleb si všímají i zahraniční média. Ruský liberální list Kommersant napsal, že proruský kandidát Miloš Zeman může vyhrát první kolo, ale prohrát v druhém. Drahoš by pro Rusko podle autora nebyl tak výhodný partner. Deník Ukrajinska pravda napsal, že "proruský kandidát Zeman kráčí k vítězství" i s kontroverzními výroky o anektovaném Krymu a s problémy s alkoholem. Porážka Zemana by byla dobrým dnem pro Česko i Evropu, je přesvědčen německý deník Süddeutsche Zeitung. Současný prezident zemi rozděluje populismem a provokacemi, konstatuje zase server magazínu Spiegel. Českým prezidentským volbám se nezvykle široce věnují i další německá média.

První přímá prezidentská volba v historii republiky se konala v roce 2013, tehdy vyhrál Zeman. Předtím hlavu státu vybíral parlament.

V Jihomoravském kraji přišlo do 16:30 k volbám 17,39 procenta oprávněných voličů. V Brně jich bylo necelých 20 procent. Více než pětina lidí stihla do 16:30 volit třeba v Hodoníně a v Rosicích na Brněnsku.

Ve Zlíně činila v 15:45 volební účast v prvním kole prezidentských voleb 13,78 procenta. V prvním kole před pěti lety dosáhla v krajském městě ve stejném čase hodnoty 16,61 procenta. V jednom z největších volebních okrsků v Kroměříži, kterým je Zámoraví s bezmála 1300 oprávněnými voliči, činila v 16:00 podle mluvčího kroměřížské radnice Jana Vondráška volební účast 17,5 procenta.

Tradičně velmi nízký zájem je o volby v mosteckém okrsku číslo 20 ve čtvrti Chanov, která patří mezi sociálně vyloučené lokality. Na ulici je mezi paneláky sice živo, ale před základní školou, v níž je volební místnost, se nikdo nezdržuje. Na seznamu je zapsáno 765 oprávněných voličů, k dnešním 16:00 jich přišlo šest, řekla ČTK předsedkyně místní volební komise Ludmila Kovářová.

Témata: prezidentské volby 2018 Volby