TRESTNÍ STÍHÁNÍ Babiše obnoveno! Kauza Čapí hnízdo pokračuje!

Andrej Babiš (ANO)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. prosince 2019 13:13

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na tiskové konferenci oznámil, že zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO), čímž trestní stíhání bude pokračovat.

Trestní stíhání Babiše i dalších lidí v případu zastavilo pražské městské státní zastupitelství (MSZ) v půlce září. Šéf MSZ Martin Erazím tehdy uvedl, že společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku. Právě pro ně přitom byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala.

Babiš byl v říjnu 2017 kvůli postupu při financování Farmy Čapí hnízdo obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Letos v dubnu ho policisté navrhli obžalovat. Podstatou případu je to, že společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert.

V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Témata: Andrej Babiš Čapí hnízdo