Důchodci nebudou mít na výběr? Experti se bojí, tohle je prý čeká!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. října 2019 14:52

Penze v dlouhodobém horizontu trápí stárnutí populace a její nedostatečné nahrazování. To vzbuzuje u odborníků velké starosti. Experti proto varují, že se současný důchodový systém bude muset změnit.

Jednu z takových změn by mohlo být prodloužení doby odchodu do důchodu. Stojí to v expertní zprávě ministerstva práce a sociálních věcí. Dnešní čtyřicátníci by mohli do důchodu jít v 66 letech, dnešní pětadvacátníci v 67 letech.

Prodloužení doby, kdy lidé budou odcházet o do důchodu, o rok v případě dnešních čtyřicátníků a o dva roky v případě dnešních pětadvacátníků, by dle zprávy státnímu rozpočtu ušetřilo 2,3 bilionu korun a zmírnil by se tak nevyhnutelný důchodový deficit, který ČR v příštích padesáti letech čeká, kdy příjmy z důchodového pojištění nepokryjí výdaje na důchody.

Nový recept na to, jak se postavit problémům s důchody, hledá i šéfka penzijní komise Danuše Nerudová. Ta pro Hospodářské noviny uvedla, že změna k lepšímu přijde jen tehdy, když budou důchodci pracovat i po překročení termínu pro odchod do důchodu. V opačném případě se obává, že po roce 2030 nebude mít kdo pracovat.

Nejen čeští zákonodárci počítají s tím, že by se věk odchodu do důchodu prodlužoval spolu s tím, jak bude populace stárnout. Tím by se podle nich mohl aspoň z části vyřešit problém s nedostatkem pracovní síly.

Nejnovější výzkumy ale ukazují, že se ve skutečnosti nic takového neděje. Podle vědců je už nyní jasné, že o mnoho let více, než se dožíváme nyní, to nebude. 

Nejstarším člověkem v historii byla Francouzka Jeanne Calment, která zemřela v roce 1997. Dožila se 122 let, což je podle vědců hranice. Vyplývá to z výzkumu, který publikoval časopis Nature.

Odborníci maximální věk, kterého se lidé dožijí, spočítali na základě analýzy demografických dat o úmrtnosti ze čtyřiceti států. Zjistili, že už několik dekád neplatí zavedená představa, že čím později se lidé narodí, tím vyššího věku se dožijí.

Výzkumníci z newyorské Albert Einstein College of Medicine tvrdí, že lidstvo je v tomto ohledu na hranici svých možností. Přišli na to, že naděje na dožití starých lidí se za poslední století o moc neprodloužila. Na druhou stranu ale přibylo lidí, kteří se vysokého věku dožili.

Podle odborníků ale nejde jen o problém určitých zemí. Od devadesátých let se nezvyšuje maximální věk dožití ani v zemích, jako například Japonsko, které je svou dlouhověkostí proslavené.

Témata: důchodci Lidé