OLAF: Co se píše ve zprávě, kterou nechce ministerstvo financí zveřejnit?

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

5. ledna 2018 0:26

Politiky napříč stranami i širokou veřejnost zajímá, co se vlastně píše ve zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která se zabývá dotacemi Evropské unie pro farmu Čapí hnízdo. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že zprávu četl. Další informace o dosud nezveřejněném materiálu přinesla novinářka Sabina Slonková.

„Zpráva OLAF jasně formuluje fakt, že byl spáchán kriminální čin a úřad doporučuje Evr. komisi 100% korekce. Přeloženo - byl to podvod. EU ať to neplatí a členský stát ať to trestně stíhá,“ uvedl Kalousek na twitteru s tím, že onu zprávu četl. Detaily týkající se toho, jak se k ní dostal, nebo co přesně se v ní píše, ale nezveřejnil.

Později pak Slonková na serveru Neovlivni.cz uvedla, že OLAF v dokumentu konstatoval, že padesátimilionová dotace na Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše byla udělena neoprávněně. V žádosti o dotaci byly podle OLAFu nepravdivé údaje, byly porušeny právní předpisy České republiky i unie a peníze na projekt úřad označil za nezpůsobilý výdaj. Právě to prý vyplývá z informací, které server získal.

Podle Kalouska má „server zjevně k dispozici přesné informace“. Slonková cituje tři zásadní body zprávy. Jedním z nich je, že v žádosti o dotaci byly nepravdivé údaje. „OLAF je – stejně jako česká policie – přesvědčen, že farma Čapí hnízdo žádající o dotaci patřila ve skutečnosti do Babišova holdingu Agrofert a nikoli jeho dětem, jak dnes premiér tvrdí. Žadatelem tedy podle OLAF nebyl malý a střední podnik, kterým byly dotace určeny,“ uvádí server.

Druhým klíčovým bodem je, že v kauze byly porušeny právní předpisy nejen České republiky, ale i Evropské unie. Třetím důležitým zjištěním pak je, že dotace neměla být farmě Čapí hnízdo vůbec udělena. „Tato a další zjištění vedly podle informací Neovlivní.cz OLAF k doporučení, že Evropská unie má dotaci v plné výši vymáhat zpět a česká policie případ důsledně vyšetřit,“ dodal server.

Bývalý majitel Agrofertu a současný premiér Andrej Babiš už oznámil, že Agrofert podal stížnost k evropskému ombudsmanovi a k Soudnímu dvoru EU kvůli vyšetřování poskytnutí evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo, které vedl OLAF. OLAF v reakci uvedl, že se v tuto chvíli nebude ke kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo vyjadřovat. Mluvčí Evropské komise nechtěla stížnost koncernu ohledně údajně nestandardního vyšetřování komentovat.

Témata: OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Ministerstvo financí Čapí hnízdo Andrej Babiš