Důchody od státu? VŠE BUDE JINAK!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. října 2019 10:24 | Aktualizováno: 22. října 2019 23:10

Valnou většinu příjmu mají nyní penzisté a penzistky z veřejného průběžného systému. Česká společnost stárne a seniorů přibývá. Podle expertů je nynější důchodová soustava beze změn do budoucna neudržitelná a propadla by se do vysokých schodků.

Model, který se začne rozpracovávat, počítá podle šéfky Důchodové komise Danuše Nerudové s rozdělením nynějšího průběžného prvního pilíře na nultý solidární a první zásluhový.

"Solidární složka by měla být hrazena ze státního rozpočtu, první pilíř jako zásluhová složka by měl být hrazen z průběžného systému placení pojistného," uvedla předsedkyně komise.

Podle ní by rozdělení na nultý a první pilíř umožnilo "zahájit diskusi o nastavení částky minimálního důchodu" a zjednodušit výpočet penze. "Pokud bude mladá generace vědět, kolik ze zásluhového systému - plus solidární složka - bude součástí jejich důchodu, kolik bude činit jejich měsíční důchod, tak je to potom motivace spořit si," řekla Nerudová.

Ve své prezentaci na jednání pro ilustraci uvedla solidární část například ve výši 6000 až 10.000 korun, podle této sumy se by pak počítala zásluhová složka.

Šéfka komise podotkla, že ČR z průběžného systému kryje 80 procent výdajů na důchody a zbývajících 20 procent dofinancovává případně stát. Dodala, že Česko je v EU zemí s nejvyšším podílem placení penzí z průběžného systému, unijní průměr je kolem 50 až 60 procent.

"Hovoříme o systematickém zapojování příjmů ze státního rozpočtu do financování důchodových výdajů. Samozřejmě ten poměr je ten parametr, o němž budeme diskutovat," uvedla Nerudová. Zopakovala, že je nutné se zamyslet nad podobou daňové soustavy.

Témata: důchodci důchody