Smrt Karla Gotta: Vláda vyhlásí STÁTNÍ SMUTEK a STÁTNÍ POHŘEB!

Karel Gott 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. října 2019 14:05 | Aktualizováno: 2. října 2019 17:42

Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí Karel Gott. Nejslavnější český zpěvák populární hudby zemřel doma v kruhu své rodiny. Vláda odpoledne rozhodla, že se Česko s Gottem rozloučí státním pohřbem, na jehož datum připadne i státní smutek. Obsah usnesení vlády je podmíněn souhlasem umělcovy rodiny.

O Gottově úmrtí informovala ve speciálních relacích média v Německu, na Slovensku, v Rusku či Polsku, vyjadřovali se k němu politici i další známé osobnosti. Před Gottovou vilou v Praze pokládají fanoušci květiny. V Gottově rodné Plzni vyvěsili na radnici černou vlajku, na půl žerdi budou až do pohřbu vlajky v Lánech i na Pražském hradě.

"S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny," sdělila ČTK dopoledne zpěvákova manželka Ivana Gottová.

Za nesmírně zarmucující zprávu pro celé Česko označil Gottovo úmrtí prezident Miloš Zeman. Gott se podle něj rozdával druhým, daroval svůj život celým generacím. Zeman podporuje myšlenku, aby se státní pohřeb uskutečnil v katedrále svatého Víta. Na Pražském hradě i v Lánech byly z rozhodnutí prezidenta staženy vlajky na půl žerdi.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že zpěváka považuje za jednoho z největších Čechů, které měl tu čest zažít. "Čekáme na vyjádření rodiny, jestli si to bude přát a jaké měl pan Karel Gott představy," řekl Babiš po zasedání vlády, která na jeho návrh schválila státní pohřeb i smutek. Nechtěl spekulovat o tom, zda by se mohl obřad konat na jiném místě než v katedrále. Datum pohřbu zatím určeno není.

Gottovi kolegové na něj vzpomínají jako na kamaráda a vtipného člověka. Eva Pilarová, která s ním zpívala například ve filmu Kdyby tisíc klarinetů, přijala zprávu s velkým zármutkem. "Co k tomu mohu říct. Ať řeknu cokoliv, tak to vyzní jako fráze. A neříkat nic, to nejde, protože Karel znamenal pro spoustu lidí strašně moc," řekla ČTK zpěvačka. Za ztrátu báječného člověka, vynikajícího zpěváka a kolegy označila Gottovo úmrtí jeho dlouholetá spolupracovnice, zpěvačka Helena Vondráčková.

Zpráva zasáhla i sportovce. Gottovy písně často zněly v kabinách fotbalových a hokejových klubů. "Píseň C'est la vie zní pravidelně z úst našich fanoušků a hráčů po zápasech," napsalo na sociálních sítích vedení fotbalistů Plzně. Fotbalová Slavia uctí Gottovu památku před večerním duelem Ligy mistrů s Dortmundem. Po rozcvičce zazní na stadionu zpěvákovy hity a uskuteční se minuta potlesku. Zpráva zasáhla i soupeře Slavie z Dortmundu, pro něž v roce 1996 Gott nazpíval klubovou hymnu ve stylu slavného hitu Včelka Mája.

Televize kvůli zpěvákově úmrtí přerušily dnešní vysílání mimořádnými vstupy a chystají změny večerního programu. Internet zaplavily příspěvky fanoušků, na Seznamu zpěváka za hodinu hledalo 80.000 uživatelů. Po zveřejnění informace o umělcově smrti vzrostl datový provoz v síti portálu Seznam.cz o třetinu až na 84 Gbit/s. Podle dat vyhledávače Seznam.cz jde za poslední dekádu o absolutní rekord v počtu hledaných slov během několika hodin.

Gottovo úmrtí oznámily ve speciálních hlášeních všechny hlavní německé zpravodajské televize i weby. Pro řadu z nich to dnes dopoledne byla zpráva číslo jedna. Slovenská média hovoří o smrti československého popového krále a největšího hlasu Česka. Medailonky přinesla řada rakouských médií.

Gott byl nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných desek. Své poslední album s názvem Ta pravá vydal loni. Seznam zpěvákových ocenění je velmi dlouhý. Například Zlatým a Českým slavíkem byl zvolen dvaačtyřicetkrát, poprvé už za rok 1963 a naposledy v roce 2017. Za minulého režimu byl zasloužilým (1977) a národním umělcem (1985), v roce 2009 mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy. Zeman nedávno připustil, že Gottovi udělí vyšší vyznamenání.

Bližší informace o smutečním rozloučení budou zveřejněny na Gottových oficiálních webových stránkách, sdělila ČTK jeho mluvčí Aneta Stolzová.

V tuzemsku byly státní pohřby vyhrazeny převážně politikům. Státní rozloučení měl například první prezident samostatného Československa Tomáš Garrigue Masaryk, který v nejvyšší funkci strávil 17 let. Jeho státní pohřeb se konal 21. září 1937.

Státní pohřby měli také Edvard Beneš (1948), Klement Gottwald (1953), Antonín Zápotocký (1957) a Ludvík Svoboda (1979). Jiným prezidentům ale státní rozloučení uspořádáno nebylo. Patří mezi ně Emil Hácha (1945), Antonín Novotný (1975) a Gustáv Husák (1991).

Státní rozloučení měl také například generál a politik Alois Eliáš, dočkal se jej ale až 64 let po své smrti. Nacisté jej popravili za velezradu (1942), komunisté jej pak paradoxně obviňovali z kolaborace s okupanty. Plné rehabilitace se Eliáš dočkal až v roce 1996, kdy obdržel Řád bílého lva in memoriam. O deset let později mu byl na vrchu Vítkově vypraven státní pohřeb.

Zatím poslední osobností, která měla státní pohřeb, byl 23. prosince 2011 exprezident Václav Havel. Pro vypravení jeho pohřbu byl ustaven výbor složený ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů: prezidenta, šéfů obou parlamentních komor a premiéra. Scénář vycházel z daných tradic a z dohody mezi rodinou a organizátory.

Témata: Karel Gott Vláda ČR