Zeman jmenoval Babišovu vládu. O důvěru musí požádat do měsíce

Miloš Zeman jmenuje Andreje Babiše premiérem ČR (6.12.2017).

Autor: stars24.cz

13. prosince 2017 14:45

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval jednobarevnou vládu Andreje Babiše (ANO). Ze 14 ministrů je devět nováčků, pět jich pracovalo v dosavadní vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Vláda se ještě dnes sejde na prvním jednání, Babiš poté polovinu ministrů uvede do úřadu. Do měsíce musí nový kabinet požádat o důvěru, zatím ji ve Sněmovně zajištěnou nemá.

Na stejných postech budou pokračovat i v nové vládě ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr dopravy Dan Ťok. Dosavadní ministr obrany Martin Stropnický a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová dostanou na starosti nový úřad. Šlechtová převezme obranu, Stropnický se bude starat o českou diplomacii.

Ministryní práce a sociálních věcí Zeman jmenoval Jaroslavou Němcovou, ministryní pro místní rozvoj Kláru Dostálovou a ministryní financí Alenu Schillerovou. Vnitro povede Lubomír Metnar, průmysl a obchod Tomáš Hüner, kulturu Ilja Šmíd a školství Robert Plaga. V čele resortu zemědělství stane Jiří Milek, ministrem zdravotnictví bude Adam Vojtěch.

Z Hradu ministři odjedou do Strakovy akademie na první jednání vlády. Babiš poté sedm ministrů uvede do úřadu. Další čtyři je převezmou v pondělí. Ministry pokračující na dosavadních resortech uvádět premiér nebude.

Příští týden chce Babiš začít vyjednávat se sněmovními stranami o podpoře nebo toleranci své vlády, druhé kolo jednání plánuje po Novém roce. Většina stran ale předem vyslovení důvěry kabinetu odmítla. Pouze KSČM nechává věc otevřenou, otázku projedná její výkonný výbor. I kdyby ale komunisté vládu podpořili, bude ANO potřebovat přinejmenším toleranci alespoň jedné další strany, aby jeho vláda důvěru získala.

Témata: Vláda ČR Andrej Babiš Miloš Zeman