Studenti volili prezidenta: Rozpaky jsou patrné i u nich! Zeman propadl

studium

Autor: stars24.cz

12. prosince 2017 15:39

Člověk v tísni organizuje Studentské volby od roku 2010. Mladí lidé se mají jejich prostřednictvím seznámit s principy demokratických voleb a platným volebním systémem. Nejvíc hlasů při prezidentské volbě "nanečisto" dostal dnes od studentů jihlavské průmyslovky Miloš Zeman. Za prezidenta by současnou hlavu státu dál chtělo 84 z nich. Na druhém místě skončil s 18 hlasy Michal Horáček. Studentské prezidentské volby se dnes dopoledne konaly také v královéhradeckém Gymnáziu J. K. Tyla vyzkoušely desítky studentů. V tomto případě ale Zeman zřejmě propadl.

Žádný kandidát nezískal nadpoloviční většinu platných hlasů, o prezidentovi by se tak rozhodlo ve druhém kole. Volit dnes v Jihlavě mohlo 308 studentů starších 15 let, zapojilo se jich 199. Za neplatné bylo označeno 14 procent odevzdaných hlasů, řekla Eva Neuwirthová, koordinátorka voleb ve Střední škole průmyslové, technické a automobilní.

Na jihlavské průmyslovce přišli k volbám postupně studenti a učni ze třinácti tříd. Účastnili se jich dobrovolně. Před studentskou volební komisí museli uvést své jméno a třídu, aby byli zaznamenáni ve voličských seznamech. Dostali instrukce, jak správně ve volebním lísku kroužkovat, aby zůstal platný. Komisi vedl student Radek Mátl. Příprava na práci ve školní volební komisi byla podle něj snadná, o účasti v té skutečné ale zatím neuvažuje. "To bych si určitě netroufl," řekl.

Studenti mohli vybírat z devíti prezidentských kandidátů. Podle vyučujících měli před volbou největší povědomí především o současné hlavě státu a o lidech mediálně známých. Zejména o Michalu Horáčkovi a Jiřím Drahošovi, zaregistrovali i Mirka Topolánka, řekla Neuwirthová. Studenty oslovené v průběhu voleb zaujal nejvíc Topolánek. Patnáctiletý student prvního ročníku Jiří ale dal svůj hlas Zemanovi. "Volil bych ho i v reálných volbách, kdybych už měl volební právo. Nepřipadal mi jako špatný prezident a ze zbytku kandidátů bych si nevybral," řekl.

"Studentské volby nejsou pro mě žádnou hrou. O politiku se zajímám dlouho, není mi lhostejné, co se tady děje. Z naší třídy už asi polovina odvolila a další se chystají," řekl David Doležal (16) z královéhradeckého Gymnázia J. K. Tyla. Jan Nouza (16) z prvního ročníku prozradil, kdo je jeho favorit. "Budu volit pana (Marka) Hilšera," uvedl.

U studentů, které zpravodaj oslovil, neměl současný prezident Miloš Zeman šanci. "Jsem si jistý tím, že současný prezident při volbách nanečisto na naší škole určitě nezvítězí. Prezident by měl lidi spojovat a měl by se snažit s každým mluvit, i když má rozdílné názory. Myslím si, že na naší škole první tři příčky obsadí Jiří Drahoš, Michal Horáček a Marek Hilšer," odhadoval Doležal.

Student Vojtěch Federsel hodil "volební" lístek Mirku Topolánkovi. "Není mi lhostejné, jak tato země bude vypadat v budoucnosti. Budu volit Mirka Topolánka," řekl. Ani on není se současnou hlavou státu spokojen. "Od prezidenta očekávám, že by měl republiku reprezentovat v zahraničí. Ten současný tak nečiní," dodal Federsel.

Zatímco Studentských voleb se mohli zúčastnit studenti starší 15 let, ve skutečných volbách mohou volit lidé až po dovršení 18 let. O prezidentský úřad bude v lednu soupeřit prezident Miloš Zeman s osmi vyzyvateli. Jsou jimi bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, diplomat Pavel Fischer, předseda strany Rozumní Petr Hannig, lékař Marek Hilšer, textař Michal Horáček, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek. První kolo volby prezidenta se koná 12. a 13. ledna, případné druhé bude 26. a 27. ledna.

Témata: prezident čr Miloš Zeman Michal Horáček studenti Školství