Válka ve Sněmovně: Opozice se s ministry od rána hádá o nedůvěře!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. června 2019 18:26

Představitelé opozice a ministři vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) se od rána střídají u řečnického pultíku v Poslanecké sněmovně, která z iniciativy pěti opozičních stran jedná o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Kabinet hlasování pravděpodobně přečká, postoj dnes nezměnila po mimořádném jednání klubu ani vládní ČSSD, která neúspěšně žádala opozici o přerušení schůze. Poslanci ČSSD se radili, jak postupovat s ohledem na to, že prezident Miloš Zeman se stále nevyjádřil k tomu, kdy nahradí ministra kultury Antonína Staňka místopředsedou ČSSD Michalem Šmardou, jak strana požaduje. ČSSD zvažuje, že bude usilovat o podání kompetenční žaloby na Zemana, prvořadé je ale jednání šéfa strany Jana Hamáčka s prezidentem.

Babiš označil opoziční snahu o svržení vlády za legitimní nástroj politického boje. Dodal ale, že jí nerozumí a chápe ji jako pokus o destabilizaci Česka. Věří tomu, že kabinet vydrží do konce volebního období. Schůzi vyvolala pětice stran v reakci na předběžné auditní zprávy Evropské komise poukazující na Babišův střet zájmů. Premiér odmítá, že by hrozilo vracení peněz z dotací, opozici nařkl z toho, že stupňuje napětí, vnáší mezi obyvatele nejistotu a chce Česko poškodit.

Podle předsedy ODS Petra Fialy by měl Babiš odstoupit, protože jeho výroky nezaručují, že se podvolí nezávislému vyšetřování svých kauz. Šéf Pirátů Ivan Bartoš řekl, že předběžné výsledky auditů Evropské komise premiéra přistihly při činu. Babiš podle něj místo demise "všechny osočuje, kope kolem sebe, zpochybňuje závěry tohoto auditu a křičí, že nikdy neodstoupí". Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska vláda vede Česko po cestě do zaostalosti a používá manipulativní lži, podle předsedy lidovců Marka Výborného zase kabinet charakterizuje zoufalost. Šéf STAN Vít Rakušan prohlásil, že Babišova sestava je vládou minulosti, nekomunikace a uzavřenosti ve vlastní pravdě. Proti vládě se postaví kvůli zapojení ČSSD i SPD, řekl její předseda Tomio Okamura.

Poslanci ČSSD na část jednání opustili sál, aby se poradili o nejnovějším vývoji kolem ministra kultury. Své pokračování ve vládě podmínili v pátek na jednání předsednictva mimo jiné tím, že bude záležitost vyřešena do konce června. Pokud se tak nestane, svolá ČSSD mimořádné jednání předsednictva. Zeman ani po úterní schůzce se Šmardou neinformoval, jak bude postupovat.

ČSSD zvažuje, že v případě dalšího otálení prezidenta požádá premiéra o podání kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu. Návrh na výměnu ministrů má Zeman od konce května, předtím nevyhověl Staňkově demisi. Hamáček chce s prezidentem hovořit. "Není to tak, že stojí v nějaké rovině ultimáta, že bychom požádali premiéra, aby tu žalobu podal," řekl Hamáček ČTK. Zeman podle něj Šmardu kategoricky neodmítl a vyjádřil ochotu jednat. Prezident řekl, že se k tomu, zda bude Šmarda ministrem, vyjádří až po jednání s Hamáčkem, které by se podle kuloárových informací mělo uskutečnit do pátku.

ČSSD podle místopředsedy strany Ondřeje Veselého žádala opoziční strany, zda by nesouhlasily s přerušením schůze k nedůvěře. Opozice to však odmítla, řekl. Nic se po jednání klubu nezměnilo na tom, že strana podpoří vládu.

Ve Sněmovně od 10:30 do 17:30 vystupovali řečníci s přednostním právem, střídali se opoziční poslanci s ministry, kteří připomínali své úspěchy den před ročním výročím od jmenování kabinetu. Na řadové poslance se dostalo kolem 17:30, do rozpravy se jich přihlásily přes dvě desítky. Sněmovna si dopoledne odhlasovala, že může jednat do půlnoci. Kabinet s největší pravděpodobností i druhé hlasování o nedůvěře přečká. Opozice nedá dohromady potřebných nejméně 101 hlasů. Návrh nepodpoří ANO a ČSSD, komunisté se plánují zdržet hlasování, což vládě neuškodí.

Témata: Poslanecká sněmovna Vláda ČR