Demonstrace proti Babišovi v Brně až 6000 lidí. Protestovala i Paříž! Česko vyšlo do ulic!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. června 2019 21:47 | Aktualizováno: 11. června 2019 23:07

Tisíce lidí dnes znovu demonstrovaly na různých místech ČR proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, kterou vnímají jako ohrožení nezávislosti justice. Účast byla na řadě míst vyšší než před dvěma týdny. Na šest tisíc lidí se sešlo v centru Brna, 2000 lidí bylo podle pořadatelů v Plzni, stovky demonstrantů dorazily na českobudějovické, pardubické, olomoucké nebo královéhradecké náměstí. Protesty se konaly ve více než třech stech obcí a měst. Další demonstraci svolali organizátoři z iniciativy Milion chvilek pro demokracii 23. června na pražskou Letnou.

V Brně se demonstrace poprvé konala na centrálním náměstí Svobody. V davu bylo mnoho transparentů namířených proti Babišovi, například nápisy "Brno, Praha celá zem, Stbáka vyženem" nebo "ANO, lžu a kradu, Babiš" nebo "STBáky a lháře zavřít do žaláře". Na pódiu vystoupili třeba herci z Divadla Bolka Polívky. Řekli, že právo lze vždy ohnout podle toho, kdo víc zaplatí.

V Plzni mluvili podobně jako minule hlavně studenti, ekologové, umělci a občanští aktivisti, kteří apelovali hlavně na slušnost a boj proti lži. Náměstí skandovalo: "Máme toho dost!", "Hanba!" a Demisi!". "Dnes chceme hlavně motivovat lidi k účasti na největší demonstraci za posledních 30 let na Letné, kde je plánována ještě větší účast než na poslední demonstraci na Václavském náměstí," řekla ČTK spolupořadatelka pardubické demonstrace a městská zastupitelka Ivana Böhmová (Piráti).

V Českých Budějovicích vystoupili třeba ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek nebo českobudějovický zastupitel za Piráty Jan Piskač. V Karlových Varech se odpoledne sešlo asi 250 lidí. Účast na demonstracích se v tomto městě podle zpravodaje ČTK na místě zjevně při každé další zvyšuje. Transparenty si utahovaly i z nedávného Babišova výroku z výroční schůze Česko-německé obchodní a průmyslové komory, kde při projevu o ekologii a zemědělství prohlásil, že v Česku "chceme zase motýle". Na sokolovském Starém náměstí se sešlo asi 150 protestujících. S proslovy proti vládě a premiérovi vystoupili tentokrát i lidé z davu. Poprvé se podařilo uspořádat protestní akci také v Lokti, na náměstí tam dorazily asi čtyři desítky lidí.

Lidé demonstrovali také v centru Hradce Králové, v Královéhradeckém kraji byly demonstrace také v Jičíně, Hořicích, Nové Pace, Lázních Bělohrad nebo v Náchodě.

Několik stovek lidí se sešlo v Ostravě. Liják, který se během akce spustil a zapříčinil několikaminutový výpadek zvuku, je nerozehnal. Lidé měli transparenty jako "To radši Baroš ve Spartě než Babiš ve vládě", "Nová česká mafie Miloš - Andrej - Marie" nebo "Už nás nebabiš". I tady organizátoři rozdávali letáky a zvali na 23. června do Prahy, kam bude z Ostravy vypraven zvláštní autobus.

Na Masarykově náměstí v Jihlavě demonstrovalo za odstoupení premiéra podle odhadu ČTK až pět stovek lidí, víc než při posledním dosavadním protestu 28. května. Demonstrující zaplnili prostor mezi morovým sloupem a obchodním centrem. V davu byly české vlajky i transparenty. Jeden z nich hlásal: "Jihlavě to není jedno, přijedeme na Letnou". Podstatně vyšší účast než před dvěma týdny byla i v Olomouci.

Stovky lidí zpola zaplnily náměstí před radnicí v Liberci. Nad jejich hlavami se objevila hesla jako "Marie, Andreji, lidi vás tu nechtějí", "Kdo nemá dvě promile, chce demisi, ne motýle", "Svobodu a demokracii ti neprodáme Bureši", "Babiš vážně škodí Vám i lidem ve Vašem okolí".

Demonstrace se po republice i v Praze konají od konce dubna. Jejich účastníci chtějí odstoupení Benešové, jejíž nedávné jmenování ministryní spravedlnosti vidí jako ohrožení nezávislé justice, která vyšetřuje takzvanou kauzu Čapí hnízdo - údajný dotační podvod týkající se premiéra.

Posledního protestu minulé úterý v Praze se podle pořadatelů zúčastnilo až 120.000 lidí.

K protestům proti českému premiérovi Andreji Babišovi, které se dnes konaly na různých místech v ČR, se připojili i krajané v Paříži. Pod Eiffelovou věží se sešla asi třicítka Čechů a Češek, aby vyjádřili podporu svým spoluobčanům, kteří v Čechách pravidelně demonstrují a žádají demisi předsedy vlády.

Protest se konal na Martových polích před Eiffelovou veží a poté se přesunul před nedaleké sídlo českého velvyslanectví. Třicítka účastníků nesla české vlajky a transparenty s hesly jako "Není nám to jedno" a "Příště Letná". Pokojná demonstrace trvala asi půl hodiny.

Akci svolal na sociálních sítích Ondřej Kubánek, který ve francouzské metropoli žije již 11 let. Dopisovatelce ČTK řekl, že jeho cílem bylo ukázat, že ani Čechům žijícím v zahraničí není dění na domácí politické scéně lhostejné. "Nejde jen o Babiše, ale chceme ukázat, že jsme celkově nespokojeni s politickou reprezentací České republiky," dodal Kubánek.

Témata: Andrej Babiš demonstrace proti Babišovi (4. 6. 2019)