Minulost komunistické "Mlátičky" Ondráčka? To není jediný problém, říká politik

Zdeněk Ondráček

Autor: stars24.cz

6. prosince 2017 15:49

Kolem komunisty Zdeňka Ondráčka je v posledních dnech velmi rušno. KSČM ho navrhla do čela komise k dohledu nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS), některým se to ale nelíbí. Například prezidentský kandidát Michal Horáček poukazuje na jeho minulost. Jenže to není jediný problém, který Ondráček má.

Hnutí ANO požádalo komunisty o zvážení Ondráčkovy nominace. Andrej Babiš tak reagoval na výzvu prezidentského kandidáta Michala Horáčka. Ten připomněl, že Ondráček se v roce 1989 jako člen pohotovostního pluku zúčastnil zásahů proti demonstrantům. Nyní by přitom měl dohlížet na činnost policie. 

Nominace Ondráčka se kvůli jeho minulosti nelíbí ani Pirátům, TOP 09 či lidovcům. Jenže jak poukazuje bývalý poslanec zvolený za KDU-ČSL, Ondráčkova komunistická minulost není jediný problém.

„Mlácení spoluobčanů na rozkaz ve službě komunistickému režimu 89 byl nedostatek inteligence a vkusu. Podporovat návštěvou gangstery luhansko-donbaska je mezinárodně-právní diskvalifikace a kapitulantství vůči zájmu ČR ve prospěch Kremlu. Srovnatelné s přímou podporou ISIS,“ varuje na sociálních sítích politik, sociolog a jeden ze zakladatelů Občanského fóra Ivan Gabal.

Narážel tak na fakt, že Ondráček a jeho stranický kolega Stanislav Mackovík v lednu 2016 navštívili oblast Doněcku, který kontrolují proruští povstalci. Kyjev při té příležitosti uvedl, že jde o vyjádření neúcty vůči ukrajinské svrchovanosti. Oba čeští politici prý do Donbasu přicestovali přes Rusko. Ondráček má na Ukrajinu zakázaný vstup a je považován za nežádoucí osobu.

Jak tehdy uvedla agentura Interfax-Ukrajina, cílem třídenní cesty českých poslanců do samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny bylo shromažďovat informace o důsledcích nepřátelských akcí a o humanitární situaci a také navázat kontakt s civilisty. Agentura připomněla, že Ondráček v té době byl členem poslanecké Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.

Témata: Zdeněk Ondráček KSČM 17. listopad 1989