Recesisté si stříleli z Babiše! Ve volbách získali pořádný balík!

Ano, vytrollíme europarlament 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

27. května 2019 17:59

Ve víkendových volbách do Evropského parlamentu zaujal úspěch subjektu Ano, vytrollíme europarlament. Ten na sebe upozornil nejen podobným názvem, jaký má hnutí premiéra Andreje Babiše, ale i zajímavými tématy a nápady. Nakonec mu to vyneslo pořádný balík.

Největší překvapení víkendových eurovoleb museli voliči hledat pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zisk mandátu v Evropském parlamentu. Zatímco pro ČSSD byla necelá 4 procenta katastrofálním výsledkem, subjekt Ano, vytrollíme europarlament zaznamenal nevídaný úspěch.

Kandidáti se přitom prezentovali neobvyklými názory. Lídryně Lucie Schejbalová v ČT uvedla, že se "potřebuje dostat ke korýtku". Jejich případní europoslanci nechtěli pracovat, ale jen pobírat plat. Navíc zdvihali absurdní témata typu zavedení třetí kvality potravin.

Zatímco na některé otázky novinářů Schejbalová odpovědět nedokázala, v televizním vysílání uvedla, že na všechny činnosti může její strana vynaložit jen 249 korun. Ano, vytrollíme europarlament pravděpodobně opravdu na kampaň moc peněz nevynaložilo, o to větší zisk může počítat.

Díky zisku více než 1,5 % hlasů totiž má nárok na finanční příspěvěk ve výši 1,1 milionu korun. Jelikož na kandidátce figurovalo jen devět lidí, každý by si v takovém případě přišel na 122 tisíc.

Ač recesistická linka pokračovala i po vyhlášení výsledků, kdy se zástupci strany nechali slyšet, že z neúspěchu bude třeba vyvodit důsledky, mnozí politologové se domnívají, že strana dosáhla na takový výsledek díky záměně s vládním hnutím ANO premiéra Andreje Babiše. Pokud to tak je, byl to od nich povedený kalkul.

Témata: vytrollíme europarlament Ano Eurovolby Volby evropské 2019