Počasí v Česku šokuje experty! Zděšení střídá panika!

Povodně, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

23. května 2019 12:38 | Aktualizováno: 23. května 2019 20:37

Na území České republiky prší teprve pár dní, už se ale vylévají řeky a objevují se první zatopené oblasti. Jak je možné, že se povodně ukáží už po dvou dnech dešťů? To ve skutečnosti nikdo stoprocentně neví!

Na našem území vydatně prší teprve několik dní, přesto hrozí povodně. Může za to stav půdy, která do sebe není schopna tolik vody vsáknout? Podle televize Nova se o přesném důvodu odborníci přou.

"Velké množství vody, které napršelo v krátkém časovém období, způsobilo současné ohrožení povodněmi. "Do Česka dorazila srážková epizoda, může za to tlaková níže nad Polskem. A ta k nám dostává vlhký vzduch od severozápadu až severu," řekl televizi Jan Doležal z Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteorologové se domnívají, že za současný stav může nasycenost půdy vodou. Ta se nemá kam vsakovat a stéká do řek. S tím ale experti nesouhlasí. Tvrdí, že důvod leží někde úplně jinde.

Podle pedologů jsou půdy moc zhutněné, za což může nedodržování osevních postupů a těžká technika, která půdu válcuje. "Ty důvody jsou široké. Faktorů je více a samozřejmě některé ovlivňuje člověk," uvedl pedolog Jan Vopravil.

Je tedy povodňová aktivita způsobena nasycenou půdou, nebo jejím špatným stavem. To je otázkou, na kterou experti neznají odpověď. Shodnout se ale lze v tom, že svůj vliv na to mají i klimatické změny.

Témata: Počasí Povodně