Povodně v Česku: Počasí slibuje další déšť! Do kdy bude pršet?

Zaplavená auta

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. května 2019 5:11

Česko má za sebou extrémně deštivý den i noc. Na mnoha místech hrozí povodně nebo už k nim došlo. A předpověď počasí není příznivá, pršet má totiž dál! Kdy přestane?

Silný déšť včera udeřil v Moravskoslezském kraji a v částech Olomouckého, Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje. Na návětřích hor může ojediněle spadnout až 100 milimetrů srážek za 24 hodin.

Vydatný déšť ale zasáhl i část Vysočiny, Jihomoravského a Zlínského kraje. Nejohroženějšími částmi republiky jsou okolí Frýdlantu, Jablonce nad Nisou, Jilemnice a Tanvaldu v Libereckém kraji a Vrchlabí v Královéhradeckém kraji.

Extrémní stupeň nebezpečí z důvodu silných srážek meteorologové prodloužili až do dnešního večera do 18. hodin. Povodňové ohrožení platí až do odvolání, a zatím nevypadá, že by hrozba měla v následujících hodinách pominout.

Naopak i dnes budou Česko sužovat četnější srážky. Během dne by ale od západu mělo dojít k jejich ustávání. Nejvyšší denní teploty přesto vyrostou na 16 až 20 °C. 

V pátek by měly deště ustat. Přeháňky nebo déšť a ojediněle bouřky se ale opět vrátí už příští týden. V polovině totiž hrozí srážky opět četnější.

Témata: Počasí Déšť Povodně