Vytáhněte řetězy. Na Česko se řítí další příval sněhu!

Zima, ilustrační fotografie

Autor: ČTK, stars24.cz

3. prosince 2017 12:23

Na horách napadne od dnešní noci do úterního poledne asi deset centimetrů sněhu, na Šumavě a v Krušných horách až 20 centimetrů. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V úterý se oteplí.

Kvůli silnému větru se budou v horských oblastech v Čechách a na Českomoravské vrchovině v polohách nad 600 metry nad mořem tvořit sněhové jazyky. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V úterý se oteplí.

Vítr má v nárazech dosáhnout rychlosti do 50 kilometrů za hodinu, na hřebenech Krušných hor až 70 kilometrů za hodinu. Výstraha meteorologů platí od dnešních 23:00 do úterního poledne, zahrnuje horské oblasti krajů Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského, Královéhradeckého, Libereckého, Ústeckého a Vysočiny.

"Přes naše území bude postupovat k jihovýchodu okluzní fronta. V úterý ovlivní počasí u nás od západu teplá fronta," uvedli meteorologové.

Předpověď na pondělí:Zataženo až oblačno, na východě v noci i polojasno. Od severozápadu s občasným sněžením, které bude přecházet v polohách pod 400 m v déšť se sněhem nebo déšť. S výjimkou jihozápadu a západu Čech budou srážky k večeru ubývat. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, na Moravě a ve Slezsku -3 až -7 °C a při sněhové pokrývce ojediněle kolem -9 °C, během noci od západu oteplování. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s zesílí v Čechách a ve Slezsku na čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, k večeru se bude měnit na severozápadní a částečně zeslábne. 

Předpověď na úterý:Zataženo až oblačno, zpočátku místy, zejména na jihozápadě a západě, postupně na většině území déšť nebo mrholení. V polohách nad 400 m, na Moravě a ve Slezsku i v nižších polohách, srážky sněhové, během dne od západu vzestup hranice sněžení na 700 m a k večeru ubývání srážek. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, na severovýchodě a východě při zmenšené oblačnosti ojediněle kolem -4 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s, na Českomoravské vrchovině čerstvý s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na středu:Zataženo až oblačno, na horách místy, jinde ojediněle, déšť nebo mrholení, zpočátku v polohách nad 700 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na čtvrtek:Zataženo až oblačno, během dne místy přechodně skoro jasno, zejména v Čechách. Místy mlhy a ojediněle mrholení, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, v Čechách při zmenšené oblačnosti až 8 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na jižní až jihovýchodní a na severovýchodě zesílí na čerstvý 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Zataženo až oblačno, od západu na většině území déšť nebo přeháňky. Postupně od středních poloh srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -3 °C, v Čechách postupně při zmenšené oblačnosti až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 7 °C, od západu postupně -1 až +4 °C. 

Témata: Počasí sníh