Výhled POČASÍ: Meteorologové prozradili, kdy bude konečně HEZKY

Letní počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. května 2019 10:10

Zima, déšť, teploty u bodu mrazu. To je realita posledních dní na řadě míst v Česku. Kdy se konečně oteplí? To prozradili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteorologové tvrdí, že období od 13. května do 9. června 2019 bude na našem území jako celek teplotně slabě podprůměrné. Největší vliv na to má stávající týden, kdy se týdenní průměr teploty vzduchu pohybuje kolem 4 stupňů pod normálem.

V následujících týdnech se předpokládá postupné oteplování, ale týdenní průměry by neměly přesahovat obvyklé hodnoty pro danou roční dobu. Navíc by mělo i ubývat srážek.

V následujícím týdnu (20.5.-26.5.) meteorologové dokonce předpokládají o něco méně srážek, než je dlouhodobý průměr pro toto období a během dalších dvou týdnů by srážkové úhrny neměly přesahovat hodnoty obvyklé pro danou roční dobu.

Pořádné oteplení ale přijde už v pátek, kdy bude oblačno až zataženo, postupně místy polojasno. Místy se objeví déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty se udrží na 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty ale vyrostou na 15 až 19 °C. 

V sobotu bude oblačno až polojasno a nejnižší noční teploty vyrostou na 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty pak dokonce na 19 až 23 °C. Bude ale vát vítr o rychlosti 5 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s.

Od neděle bude oblačno až polojasno, na většině území se ale objeví déšť nebo přeháňky a bouřky. Nejnižší noční teploty přesto vyrostou na 13 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty pak dokonce na 21 až 25 °C.

Témata: Počasí Jaro Léto