Počasí do konce týdne: Kdy se ohřejeme?

Jarní deštivé počasí v Praze

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

14. května 2019 9:54 | Aktualizováno: 14. května 2019 23:43

V Česku se po zhruba měsíc trvajícím chladném počasí konečně začne oteplovat! O víkendu dokonce teploty překročí 25 stupňů! Vyplývá to z přehledu Českého hydrometeorologického ústavu.

Dnes bude jasno až polojasno, na východě zataženo s občasnýmdeštěm, postupně nad 700 m sněžením. V Čechách bude zpočátku polojasno, na východě a severovýchodě území se ale mže objevit déšť.

Nejvyšší denní teploty vystoupají pouze na 7 až 11 °C, na severovýchodě kolem dokonce pouze na 6 °C, v 1000 m na horách na 2 °C. Hrozí navíc čerstvý severní až severovýchodní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Ve středu se ještě počasí zkazí. Bude zataženo, objeví se déšť nebo přeháňky, ojediněle srážky. Nejnižší noční teploty klesnou místy až k 0 °C. Nejvyšší denní teploty ale stoupnou na 8 až 12 °C, na jihu Čech jen na 5 až 9 °C. 

I čtvrtek bude zatažený až oblačný, objeví se občasný déšť nebo přeháňky. Později odpoledne a večer ale dojde od východu k postupnému ubývání srážek a protrhávání oblačnosti.

Nejnižší noční teploty se budou pohybovat kolem 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty pak vyrostou na 9 až 13 °C, ve východní polovině území dokonce až na 12 až 16 °C. 

V pátek se oteplí citelněji. Bude oblačno až zataženo, postupně místy polojasno. Místy se sice objeví déšť nebo přeháňky a ojediněle bouřky, nejnižší noční teploty ale zůstanou na 8 až 4 °C a nejvyšší denní teploty vyrostou dokonce na 15 až 19 °C. 

Sobota bude oblačná, ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami. Nejnižší noční stoupnou na teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty dokonce na 19 až 23 °C.

Během dne bude vát mírný jihovýchodní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, během na jihozápadě Moravy, na Českomoravské vrchovině a ve východních Čechách přechodně čerstvý o rychlosti 5 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s.

V neděli bude oblačno až polojasno, postupně až zataženo. Zpočátku se místy, postupně na většině území objeví déšť nebo přeháňky a bouřky. Nejnižší noční teploty ale vyrostou na 13 až 8 °C a nejvyšší denní teploty dokonce na 21 až 25 °C.

Témata: Počasí