Počasí v Česku je EXTRÉMNÍ. Kde hrozí největší KRIZE?

Jarní deštivé počasí v Praze 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. května 2019 5:00 | Aktualizováno: 7. května 2019 12:41

Českou republiku sice v posledních dnech sužovalo chladné a deštivé počasí, v globálním měřítku ale Česko z krize nevytrhly. Namísto povodní, které by se daly po zimě během deštivého jara očekávat, totiž Česko i nadále sužuje extrémní sucho.

Ukazují to mapy portálu InterSucho, jejichž predikce na následující dny není navzdory dešťům nijak příznivá. Díky vyšším úhrnům srážek se sice lepší situace v povrchové vrstvě 0-40 cm, kde sucho nebude prakticky pozorováno, tím to ale končí.

Situace v hlubších vrstvách je totiž o poznání horší. Zde se sucho sice zmírní, ale bude stále pozorováno."V celém profilu 0-100 cm zůstane nejmenší relativní nasycení půdy na jižní Moravě a to pod 50 %. Na zbytku území se dostane na 70-90 %," uvedli experti.

Jak ukazuje dlouhodobý výhled ČHMÚ, srážkově by navíc Česko mělo být v příštích týdnech blízko průměru. To před blížícím se létem vyschlé půdě příliš nepomůže.

"Deficit ve velké části Moravy, severu Slezska a v oblasti mezi severozápadem Pražské aglomerace a Poohřím přetrvá nejspíše do třetí dekády července. Je zřejmé, že aktuální úroveň nasycení půdy, při normálním průběhu srážek nepostačí v řadě regionů, zvláště těch výše jmenovaných, pro hladký průběh vegetace a při normálním průběhu srážek mohou v současné době suché oblasti vykazovat nižší než obvyklé nasycení ještě v polovině srpna," tvrdí odborníci.

Současný deficit vláhy v hlubší vrstvě tak bude i přes deštivé počasí nadále zasahovat výraznou část území. Nejhorší situace panuje na Moravě a v Poohří i podél toku Labe. 

Témata: Počasí