Počasí přeje KLIŠŤATŮM! Hygienici varují před cestami do lesa!

Počasí, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. května 2019 5:00

Vzhledem k teplotám panujícím v posledních týdnech se v Česku daří klíšťatům. Hygienici evidují střední až velké riziko nákazy a doporučují turistům používání repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nepohybovat se mimo zpevněné cesty a nevstupovat do křovin.

Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem vyhlásil na nadcházející dny střední riziko možnosti napadení člověka nebo zvířete klíštětem. Ještě před víkendem přitom panovalo riziko velké až nejvyšší.

Klíšťata lidé většinou podceňují, to ale není vždy radno. Je-li totiž infikováno, roste i pravděpodobnost nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou.

Jde o nemoci, které dodnes řada lidí podceňuje. Jen loni se od klíšťat nakazilo encefalitidou 712 lidí, přičemž za tři roky se toto číslo zvýšilo o dvojnásobek.

Nejvíc lidí se loni nakazilo v Jihomoravském a Olomouckém kraji. Česko ale každoročně mívá spolu s pobaltskými zeměmi jedny z nejvyšších počtů nakažených encefalitidou v Evropě. 

Nejlepší obranou je proto prevence. Hygienici doporučují použití repelentu, dále nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů a pohybovat se pouze po zpevněných cestách, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Samozřejmostí by také měla být prohlídka celého těla, ráno a večer.

Témata: Počasí klíšťata