Padnou teplotní rekordy? Meteoroložka nám řekla, jaké nás čeká počasí

Ilustrační foto 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

18. dubna 2019 15:50 | Aktualizováno: 19. dubna 2019 21:19

Rtuť teploměru v posledních dnech opět šplhá ke 20 °C a blíží se teplotní hranici pro letní a tropický den. Čekají nás letos tropy? Budou se přepisovat rekordy? To a mnohem víc prozradila pro stars24.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Po uplynulém víkendu, kdy teploty opět klesaly k nule, šplhají tento týden k příjemným 20 °C. Stále více lidí se tím pádem ptá, jak bude v létě. Čekají nás tropy? „Tropický den je den, kdy rtuť teploměru dosáhne ke 30 °C a více,“ vysvětluje na úvod pro stars24.cz meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že v Česku bývá průměrně 15 takových dní ročně.

„Pokud bychom se podívaly na poslední roky – potom počet tropických dnů trhal rekordy – viz rok 2018, kdy bylo v Doksanech 48 tropických dnů, v roce 2017 39 dnů,“ konstatuje meteoroložka. Naopak v roce 1940 meteorologové nezaznamenali jediný tropický den.

Honsová připomíná, že každý rok nastane první tropický den jindy. Například vloni to bylo 3. května, před šesti lety však až v polovině června. „Letos máme před sebou ještě zatím i první letošní letní den, tj. den s teplotou přes 25 °C,“ říká meteoroložka.

„Podle výhledu počasí bude i druhá polovina dubna příjemně teplá s maximy přes 20 °C, ale tropickou teplotu zřejmě nepřekonáme. Takže si budeme muset počkat do května,“ říká Honsová.

Výhled na léto zatím poskytují pouze sezónní předpovědi světových meteorologických center. „Ty se zatím přiklání k tomu, že léto ve střední Evropě bude teplotně nadnormální v porovnání s dlouhodobým teplotním normálem, který je 17,5 °C, a srážkově bude počasí spíše podprůměrné. Z toho lze usuzovat, že se nám tropy nevyhnou,“ myslí si meteoroložka.

Ve střední Evropě bohužel neexistují žádné meteorologické jevy, z nichž by se dalo předpovídat, jak bude v létě. „Například v Austrálii lze z toho, zda je v Tichém oceánu fáze El Niňo, nebo La Niňa, předpovídat, zda zdejší léto bude oproti normálu spíše deštivé, nebo suché,“ uzavírá svou předpověď pro stars24.cz Dagmar Honsová.

Témata: Počasí Léto Dagmar Honsová