PŘEDPOVĚĎ POČASÍ na duben: Jaro přišlo v plné parádě! Mrznout bude dál!

Jaro

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. dubna 2019 10:53

Po teplém víkendu se mírně ochladí, během dubna se ale bude postupně oteplovat. Ke konci měsíce očekávají meteorologové přes den v týdenním průměru až kolem 18 stupňů Celsia.

Srážek bude v dubnu podobné množství jako obvykle. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který na webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Předpokládáme, že období od 1. do 28. dubna 2019 bude teplotně průměrné až slabě nadprůměrné, tak jako i jednotlivé týdny období," uvedli meteorologové. V tomto týdnu očekávají v noci pokles teplot většinou na šest až dva stupně Celsia, ojediněle až pod bod mrazu, maximální denní teploty mají stoupat na 11 až 16 stupňů. V posledním týdnu předpovědního období bude podle ČHMÚ týdenní průměr nejnižších nočních teplot kolem šesti stupňů a průměr nejvyšších denních teplot kolem 18 stupňů Celsia.

"Období jako celek by mělo být srážkově průměrné. Průměrné týdenní úhrny se budou pohybovat od pěti do 12 milimetrů," napsali meteorologové. Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 37 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 zatím nejvíce napršelo a nasněžilo v roce 1965, kdy meteorologové naměřili 80 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo před 12 lety s úhrnem pět milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 1. do 28. dubna je 8,3 stupně Celsia. Nejtepleji bylo před deseti lety, kdy průměr činil 12,6 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 4,9 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1980.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Témata: Počasí