Počasí v Česku: Budeme snad lyžovat i o Velikonocích?

Zima, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

30. března 2019 10:41

S příchodem víkendu opět stoupají teploty, někde mohou dosáhnout až 20 °C. Hrozí na horách velká obleva? Mohla by zvednout hladiny řek? Redakce serveru stars24.cz se na to zeptala meteoroložky Dagmar Honsové.

O probíhajícím víkendu mohou teploty v nížinách stoupnout až k 20 °C. Teplé západní proudění se projeví i ve vyšších polohách. „V horských oblastech očekáváme teploty v 1000 metrech kolem 11 °C, v kombinaci se slunečnou oblohou bude sníh odtávat,“ konstatuje pro stars24.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Razantní úbytek sněhu nás ovšem nečeká. „V nočních minimech bude na horách teplota kolem nuly, od 1000 metrů i pod nulou, takže se obleva projeví spíše na kvalitě sněhu. Bude mokrý a těžký,“ vysvětluje.

„V Krkonoších stále ještě na Labské a Luční boudě leží přes 2 metry přírodního sněhu, na sjezdovkách, které jsou ještě otevřené, od 30 do 60 cm, ojediněle až 90 cm sněhu, takže na ráz za víkend sníh neroztaje,“ dodává Honsová.

Bude se letos lyžovat ještě i o Velikonocích? „Bude spíš záležet na zájmu návštěvníků hor, zda ještě nechají střediska pro zájemce otevřeno, nebo už lidé raději budou vyhledávat jarní aktivity a nebude zájem,“ myslí si meteoroložka. Podle předpovědí to ale vypadá, že by sníh mohl vydržet do poloviny dubna.

Nejdéle se sníh tradičně drží na jižním úbočí Studniční hory, kde leží nejznámější sněhové pole Mapa republiky. Zatímco v roce 2005 zcela roztálo až koncem srpna, loni zmizelo už na konci května. Šlo o nový negativní rekord. Jak dlouho tam sníh vydrží letos?

„Těžko odhadovat - výhledy počasí mají nějakou váhu tak max. na 16 dnů dopředu, poté se úspěšnost rychle snižuje,“ říká Honsová pro stars24.cz. „Nicméně sezonní předpovědi, které vydávají velká americká centra, předpokládají teplotně nadprůměrný průběh jara ve střední Evropě,“ připomíná meteoroložka.

Témata: Počasí Dagmar Honsová sníh Mapa republiky (sněhové pole v Krkonoších)