Po Kyrillovi přišel Eberhard, vichr doprovodily i blesky! Co nás v POČASÍ čeká dál?

Větrný rukáv

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. března 2019 11:27

Včerejší vichřice vyvolala vzpomínky na ničivý orkán Kyrill, který před dvanácti lety zpustošil velkou část Česka. Meteoroložka Dagmar Honsová pro stars24.cz konstatuje, že se obě události v zásadě moc nelišily. Jen na Sněžce tentokrát foukalo přece jen o malinko slaběji.

Přes celou republiku se během nedělního večera a noci na pondělí přehnal orkán Eberhard, který mnohde trhal střechy, lámal stromy a tisíce lidí připravil o elektřinu. Co jej ale vlastně způsobilo? „Vítr zesiloval na teplé a studené frontě, které přecházeli přes Česko,“ vysvětluje pro stars24.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Nejsilnější nárazy větru zaznamenali meteorologové na Sněžce, kde dosáhl rychlosti 193 km/h, ale třeba i o stovky metrů níž na Milešovce naměřili hodnotu 176 km/h. „K vysokým hodnotám nárazů větru v neposlední řadě přispěly sestupné proudy v intenzivních přeháňkách a slabých bouřkách,“ líčí Honsová. „Na našem území bylo o víkendu detekováno přibližně 800 blesků,“ dodává.

„Také Kyrill byl způsoben přechodem hluboké tlakové níže na severu Evropy z 18. na 19. ledna 2007. Jeho maximální nárazy větru byly zaznamenány na Sněžce - vítr dosáhl v nárazech 206 km/h. V Praze, Brně, Ostravě se jeho nárazy pohybovaly v noci z 18. ledna kolem 22 m/s,“ srovnává meteoroložka oba ničivé orkány.

I Kyrill před dvanácti lety způsobil rozsáhlé výpadky elektřiny, škody na budovách a lesní polomy, a to zejména v okrese Klatovy, kde zničil skoro 3 miliony m3 dřeva. Důsledky tehdejšího orkánu lze na Šumavě pozorovat dodnes. Oba orkány navíc nezasáhly pouze Česko, ale rovněž další středoevropské a západoevropské státy.

Dnes po ránu vítr ustal, po krátkém odpočinku se ale vrátí, naštěstí už v menší intenzitě. „S výjimkou úterního dne, bude větrný celý týden, ale nárazy větru se zastaví do 50 km/h, na horách od 90 -110 km/h. To nejhorší tak máme za sebou,“ konstatuje Honsová na závěr.

Témata: Vichřice Počasí Dagmar Honsová