Předpověď počasí na příští týdny je tristní!

Zvláštní zachycení deště

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. března 2019 8:10

Česko má za sebou nadprůměrně teplý týden. Denní maxima dosahovala až 20 stupňů. Navazující tři březnové týdny ale teplota klesne a bude jen kolem deseti stupňů.

V následujících třech březnových týdnech bude v noci kolem jednoho stupně nad bodem mrazu. Srážkově by měly být příští týdny průměrné. Týdenní úhrny srážek se budou pohybovat kolem deseti milimetrů.

Příští týden se budou podle předpovědi ČHMÚ pohybovat teploty přes den asi od tří do 11 stupňů a v noci mohou klesnout až k minus třem stupňům. Bude převážně oblačno až zataženo a místy bude možná i sněžit.

Týdenní průměry denních teplot budou pro příští dva týdny od 11. do 24. března kolem osmi stupňů a u nočních teplot kolem jednoho stupně. 

Dlouhodobá průměrná teplota pro období mezi 4. a 31. březnem je 3,8 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1981, kdy průměr činil 7,5 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr, minus 1,4 stupně, meteorologové zaznamenali v roce 1958.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Témata: Počasí