Do Česka míří léto! Přijde nezvykle brzy!

Čeká nás žhavé léto. Jak ho přežít?

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

9. března 2019 8:10 | Aktualizováno: 10. března 2019 6:00

Jaro si letos pospíšilo a do Česka přišlo s předstihem. Podle dlouhodobé předpovědí počasí britského modelu AccuWeather můžeme stejně tak brzy očekávat příchod letních teplot.

Počasí v Česku by mělo být v následujících měsících nadprůměrné. Ostatně už tento týden teploty místy překonávají 15 stupňů a pod nulu klesnou jen výjimečně. Následovat by měly chladnější týdny, které koncem března opět vystřídají teploty kolem 15 stupňů.

Ty se na stejné hodnotě udrží i počátkem března, byť by v noci mohly teploty klesat ještě k nule. Markantnější oteplení pak přijde v polovině dubna, kdy teploty dosáhnou až na 20 stupňů.

Těch pravých letních teplot bychom se pak měli dočkat počátkem května, kdy by teploty měly šplhat až k 22 stupňům. Zároveň by se noční teploty měly pohybovat kolem 10 stupňů.

Konec května pak přinese teploty dosahující 25 stupňů a léto se v Česku rozjede naplno. Noční teploty by pak mohly dosahovat až 13 stupňů, kde by se měly v průběhu června udržet a nadále stoupat.

Právě červen by pak měl být měsícem, kdy by měly do Česka přijít první tropické dny. Dlouhodobé předpovědi nejsou vždy přesné a meteorologové nedokáží určit, kolik takových dní bude, teploty by ale minimálně koncem měsíce mohly překonat i 30 a více stupňů.

Česko zažilo v posledních letech několik extrémně teplejších roků a zatím neexistují žádné náznaky toho, že by to letos mělo být jinak. Lze proto předpokládat, že teploty v červenci a srpnu by se měly pohybovat na zhruba stejné úrovni jako loni.

Témata: Počasí Léto