Meteorologové varují: Na Česko se žene mohutná vichřice!

Větrný rukáv

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. března 2019 12:19

Na celém území České republiky s výjimkou Zlínského kraje bude v pondělí a v úterý silný vítr. V nárazech bude mít rychlost až 90 kilometrů v hodině. Nejsilnější poryvy meteorologové očekávají zejména v západní polovině Čech v pondělí kolem poledne. Vyplývá z to z dnešního varování Českého hydrometeorologického ústavu.

Silný vítr bude souviset se studenou frontou, která přejde přes Česko od západu. Od pondělního dopoledne až do úterního odpoledne budou místy nárazy větru o rychlosti 55 až 70 kilometrů v hodině. Na západě Čech mohou mít rychlost až 90 kilometrů v hodině. V úterý odpoledne bude vítr slábnout.

Lidé by podle doporučení meteorologů měli odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, jako jsou květináče či zahradní nábytek. Na horách je nutné omezit túry a nevydávat se do hřebenových partií. Kvůli silnému větru by měli být opatrní také motoristé.

Varování meteorologů před silným větrem platí od pondělních 10:00 do úterních 14:00 pro kraje Karlovarský, Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Jihočeský, Středočeský a pro Prahu. Pro Královéhradecký a Pardubický kraj spolu s Vysočinou, Olomouckým a Moravskoslezským krajem platí výstraha od pondělí 14:00 do úterý 14:00.

Témata: Počasí vítr