Jako ve Středomoří! Teplotní rekordy hlásila o víkendu polovina Česka

Jaro

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

18. února 2019 11:51

Počasí v Česku je momentálně o měsíc napřed, panuje tu podobné teplo jako na španělském ostrově Mallorca. Co způsobuje nynější vysoké teploty? A jak moc se liší současné počasí oproti normálu? Otázky, na které pro server stars24.cz odpověděla meteoroložka Dagmar Honsová.

V České republice je v posledních dnech nebývale teplo, meteorologické stanice hlásí jeden rekord za druhým. Třeba včera se přepisovaly tabulky na 77 ze 151 míst, kde se měří déle než 30 let. Nejtepleji bylo, jako už o pár dní dříve, v Neumětelích na Berounsku, kde teploměr ukázal hodnotu 17,3 °C. Dosavadní rekord byl o téměř tři stupně nižší.

„Teploty, které kulminovaly o víkendu ojediněle až na 17 °C přinesla kombinace malé oblačnosti a teplého jihozápadního proudění,“ vysvětluje pro stars24.cz meteoroložka Dagmar Honsová. „Těch 17 °C u nás bylo srovnatelné s teplotami na Mallorce,“ dodává.

V odpoledních hodinách vystoupaly nad deset stupňů teploty na většině území, na řadě míst bylo více než 15 °C. Historické rekordy ale padaly i na horách. Na Labské boudě bylo „jen“ 6,6 °C, dosavadní rekord byl překonán o celých pět stupňů. Našla se však i místa, kde kvůli mlze vystoupala teplota jen slabě nad nulu.

Jak moc se tedy současné počasí liší oproti normálu? „Kvůli studeným ránům, kdy rtuť teploměru klesá většinou pod bod mrazu, potom denní průměrné teploty nejsou tak vysoké v porovnání s normálem, který se pohybuje na 0,5 °C,“ říká Honsová pro stars24.cz.

„Teplotně jsme nadprůměrní tak o 3 stupně. Nicméně nejvyšší odpolední teploty odpovídají druhé polovině března,“ konstatuje meteoroložka.

Podobné počasí bude panovat i v tomto týdnu. Dnes a zítra budou teploty opět stoupat až k 15 °C. V druhé polovině pracovního týdne přijdou dešťové přeháňky a lehce se ochladí. V průběhu víkendu se však má znovu oteplit, v neděli vystoupá rtuť v teploměrech opět k patnácti stupňům.

Témata: Počasí Teplotní rekordy Dagmar Honsová Jaro