VELKÁ PŘEDPOVĚĎ! Jaké bude letošní léto? Vše je jinak!

Léto, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

7. února 2019 12:44

Extrémní vedra dosahující 38 stupňů, sucho, a možná nejteplejší rok v historii. Takové počasí ještě nedávno předpovídali meteorologové pro letošní léto. Jak se nakonec ukazuje, vše může být jinak.

Česko mělo podle předpovědi meteorologů letos zasáhnout teplotně žhavé léto. Teď ale odborníci předpověď mírní a tvrdí, že se velké extrémy pravděpodobně konat nebudou. 

Za vším stojí klimatický jev zvaný El Niño. Ten s sebou přinést letos extrémní vedra, sucha a záplavy. V prosinci dokonce meteorologové uváděli, že je 80% pravděpodobnost, že se jev, který je zodpovědný za za zatím nejteplejší roky 2016 a 2017, objeví.

Tomu je teď ale jinak. El Niño se totiž pravděpodobně neobjeví. Podmínky jeho vzniku nejsou příznivé a pravděpodobnost klesla na 60 %. V brzké době by se dokonce měla snížit pod 50 %.

Přesto meteorologové nemohou vyloučit, že by letní dny opanovaly Česko už od května. Červen by již následně měl být tropickým měsícem a v červenci a srpnu by teploty měly stoupat přes 30 stupňů. V případě července by teploty mohly dosahovat 35 stupňů, v srpnu o něco méně.

Tropické dny neopustí Česko ani v září, kdy se ještě dočkáme teplot kolem 30 °C. Ochlazovat by se mělo začít až v říjnu, kdy by teploty měly dosáhnout maxima kolem 20 stupňů.

A kdy můžeme příchod léta očekávat? Poslední předpovědi britských meteorologů uvádějí, že teploty kolem 20 stupňů by se měly objevit už v dubnu.

Témata: Počasí Léto