Domácnosti bez elektřiny, nejezdí vlaky. Blíží se kalamita ke konci?

Počasí

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

4. února 2019 11:43

Sněhová kalamita, která v posledních hodinách sužuje Českou republiku, se pomalu chýlí ke konci. V Kladně už neplatí kalamitní stav, během dnešního dne by mělo přestat sněžit. Na Moravě ale hrozí zvýšení hladiny vodních toků.

Ani v noci neustalo sněžení, které pokrylo sněhovou pokrývkou většinu České republiky. Do rána tak přibylo dalších několik centimetrů sněhu. Během dnešního dne by navíc konečně mělo přestat sněžit, což serveru stars24.cz potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová.

„Během pondělního dopoledne sněží na východě území - srážky budou během odpoledne ustávat a od úterý do čtvrtka bude převládat jen malá oblačnost téměř bez sněžení,“ říká Honsová.

Třeba ve středočeském Kladně včera dokonce vyhlásili kalamitní stav, tolik sněhu tu podle informací radnice napadlo naposledy v roce 2010. V ohrožení byl dokonce místní hokejový stadion, na němž hrají místní Rytíři v čele s Jaromírem Jágrem, protože jeho střecha je dlouhodobě v havarijním stavu. Dnes dopoledne ale radnice kalamitní stav odvolala.

Problémy samozřejmě panují v dopravě, ač většina hlavních tahů je sjízdná. Problémy byly především na Plzeňsku, kde kvůli popadaným stromům a větvím nejezdily vlaky na pěti tratích včetně hlavního tahu z Plzně na Prahu. Na Moravě pak mohou během dnešního dne stoupat hladiny řek.

Víkendové sněžení přineslo také výpadky dodávek elektřiny. Ještě dnes ráno zůstávalo po celé republice bez proudu téměř 15 tisíc domácností, potíže hlásily především Jižní Čechy a Morava. Příčinou byly nejčastěji stromy a větve popadané do vedení.

A co vůbec stojí za současným počasím? „Vydatné sněžení přineslo frontální rozhraní spojené s mohutnou tlakovou níží, které bylo bohaté na srážky, a tak v pondělí leží sníh na celém území Česka,“ konstatuje pro stars24.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Témata: Počasí Zima Česká republika Dagmar Honsová