Silné mrazy, jarní teploty, lijáky, husté sněžení a vichřice. Česko čeká silná nepřízeň počasí!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

29. ledna 2019 15:03

Mrazy až kolem -10 stupňů a vítr dosahující rychlosti vichřice potrápí v následujících dnech Česko. Situace vygraduje o víkendu, kdy sice budou panovat jarní teploty, paradoxně se ale přižene i silný déšť nebo sníh.

Teploty klesnou hluboko pod bod mrazu už ve středu, kdy bude jasno až polojasno, ojediněle se objeví mrznoucí mlhy. Během dne dojde k přibývání oblačnosti a ojediněle se objeví slabé sněžení.

Nejnižší noční teploty klesnou na -5 až -9 °C, při sněhové pokrývce až na -11 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem 0 až +4 °C, při nízké oblačnosti kolem -2 °C. 

Ve čtvrtek bude oblačno, přechodně i polojasno, místy zejména na Moravě a ve Slezsku zataženo nízkou oblačnosti, ojediněle se objeví i sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na -3 až -7 °C, při zmenšené oblačnosti a na sněhové pokrývce až na -9 °C.

Nejvyšší denní teploty se udrží nad nulou a budou se pohybovat kolem 0 až +4 °C, v místech s nízkou oblačnosti kolem -1 °C. Slabý jižní vítr do 3 m/s začne postupně během dne sílit na 2 až 6 m/s.

V pátek vichřice vyvrcholí. Bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo mrholení, zpočátku i mrznoucí. Nejnižší noční teploty nebudou tak nízké a budou se pohybovat kolem -2 až -6 °C.

Nejvyšší denní teploty dokonce ještě vzrostou, a to na 1 až 5 °C. Mírný jihovýchodní vítr ale posílí a 3 až 7 m/s a postupně přejde na rychlost 7 až 12 m/s, v nárazech na 15 až 25 m/s (až 90 km/h), v Jeseníkách a Beskydech zesílí až na 30 m/s (110 km/h). 

V sobotu bude na většině území občas déšť, který bude večerpřecházet ve sněžení. Zpočátku se v západní polovině Čech ojediněle objeví srážky mrznoucí. Nejnižší noční teploty ale neklesnou pod nulu a budou se pohybovat kolem 5 až 1 °C.

Nejvyšší denní teploty vystoupají až na 6 až 10 °C. Čerstvý jižní vítr ale opět dosáhne rychlosti 7 až 12 m/s, v nárazech až 15 až 25 m/s (až 90 km/h), v Jeseníkách a Beskydech opět 30 m/s (110 km/h).

V neděli bude oblačno, místy se objeví přeháňky, v polohách nad 800 m, během dne postupně nad 400 m smíšené a sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na +2 až -2 °C, ojediněle hrozí tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem 2 až 6 °C. 

V průběhu příštího týdne se opět objeví sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou až na -8 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem 0 až 5 °C.

Témata: Počasí