Česko zasáhne krutá zima! Co nastane po lednu?

Počasí

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

12. ledna 2019 15:35

Na mnoha místech Česka včera a v noci na dnešek napadl sníh a způsobil dopravní kalamity. Silnice jsou v některých krajích průjezdné jen s obtížemi a někde dokonce zcela neprůjezdné. Podle dlouhodobé předpovědi zahraničních meteorologů ale Česko ta pravá zima teprve česká.

Dosavadní průběh zimy přinesl několik komplikací, mezi ty nejvážnější ale patřilo několikeré nárazové sněžení. To způsobilo dopravní kolaps, přičemž ten nejvážnější zasáhl stěžejní dopravní tepnu, dálnici D1.

Vždy se ale zatím jednalo o sníh, který minimálně v nižších polohách po několika hodinách roztál. Dlouhodobě tak nezpůsobil větší komplikace, vyjma některých krajů a vyšších poloh.

Dlouhodobé předpovědi ale ukazují, že tento stav je jen předzvěstí té pravé zimy, která má Česko teprve zasáhnout. Ta by podle britských meteorologů měla přijít v únoru a vyvrcholit v březnu.

Předpovědi ukazují, že prakticky celý druhý a březnový týden budou noční teploty klesat hluboko pod nulu, zatímco ty denní se budou pohybovat kolem nuly. Období má být také doprovázeno každodenním sněžení, přičemž díky nízkým teplotám nebude sníh během dne stíhat odtávat.

Ke konci měsíce by se měly přidat déšť se sněžením, teploty ale vystoupají o pár stupňů výše, a situace by se měla začít zklidňovat. Podobná situace bude panovat i o měsíc později.

V březnu by podle předpovědních modelů mělo panovat zhruba stejné počasí jako nyní, zejména zpočátku měsíce bude sněžit a teploty přes den budou klesat pod nulu, během dne ale vystoupají až na 11 stupňů, v závěru měsíce ještě výše.

Pravděpodobně nás tak čekají poměrně velké teplotní skoky a sníh by se na silnicích neměl déle udržet, přesto hrozí zejména po ránu komplikace a díky četnějším srážkám i náledí či ledovka.

Témata: Počasí