Velká předpověď na svátky: Jaké počasí bude o zimních prázdninách?

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

23. prosince 2018 17:04

Navzdory tomu, že Vánoce klepou na dveře, ukáží dnes teploměry teplotu až 11 stupňů nad nulou. Nezvyklé teplo ale nevydrží dlouho, v průběhu týdne se prudce ochladí a objeví se i sněžení.

Meteorologové vydali výstrahu týkající se severovýchodní poloviny Česka, kterou dnes může zasáhnout silné sněžení. Zejména na severní Moravě a ve Slezsku se také objevuje silný vítr o rychlosti 5 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (kolem 90 km/h).

Tím ale varování Českého hydrometeorologického ústavu nekončí. Na Šumavě se očekávají vzestupy hladin všech menších toků, a to na první až druhý povodňový stupeň.

Je to zejména díky tomu, že zatímco na většině území bude v sobotu pršet jen místy, na Šumavě bude déšť vydatnější. Nejvyšší denní teploty stoupnou na 7 až 11 °C a bude vát silný západní vítr o rychlosti 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h).

V neděli bude většinou oblačno a místy přeháňky, odpoledne od jihozápadu bude až zataženo a na většině území se objeví déšť. Nejnižší noční teploty klesnou na 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty na 4 až 8 °C. 

Na Štědrý den bude zataženo s deštěm, v polohách nad 1000 m, od severu později nad 600 m se může objevit sněžení. Během dne dojde postupně k ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty klesnou na 6 až 2 °C, nejvyšší denní teploty stoupnou na 5 až 9 °C.

V úterý bude zataženo až oblačno, místy s občasným deštěm nebo přeháňkami. Nejnižší noční teploty klesnou na +1 až -3 °C, ojediněle dojde k tvorbě náledí. Nejvyšší denní teploty poté nepřekročí 1 až 5 °C.

Ve středu bude rovněž zataženo až oblačno, ojediněle se objeví slabý déšť a ve výškách nad 500 m sněžení. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat kolem +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty kolem 0 až 4 °C. 

Ve čtvrtek bude většinou oblačno až polojasno, místy se objeví sněhové nebo smíšené přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem -1 až 3 °C. 

V pátek bude oblačno až zataženo a ojediněle se objeví déšť se sněhem nebo sněžení. Nejnižší noční teploty se budou držet kolem 0 až -4 °C, denní teploty kolem 0 až 4 °C.

Během příštího víkendu by se měly častěji objevovat srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat kolem +3 až -2 °C, nejvyšší denní teploty kolem 1 až 6 °C.

Na Silvestra a Nový rok by se měly místy objevit smíšené přeháňky nebo déšť se sněhem, na horách srážky sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat kolem 0 až -6 °C, nejvyšší denní teploty kolem -4 až 2 °C.

Témata: Počasí