Rozmary počasí sužují Česko! Vítr trhá střechy, hrozí povodně!

Ilustrační foto

Autor: ČTK

22. prosince 2018 17:08

Silný vítr dnes odpoledne strhl plechovou střechu z domu ve Spojilu u Pardubic. V Pardubickém kraji polámal stromy, hasiči je odstraňují, uvedli krajští hasiči na twitteru.

Plech ze střechy nízkého domu vítr utrhl, visel až na zem. Hasiči plech sundávají. Poté objekt zakryjí, aby do něj nepršelo.

Vítr také polámal stromy, spadly na silnice v Budislavi na Svitavsku, Semíně a Chvaleticích na Pardubicku a Újezdu u Chocně na Orlickoústecku. Ve Srubech na Orlickoústecku strhl elektrické vedení.

Na Šumavě pak meteorologové očekávají až do nedělního poledne vzestup hladin řek. V důsledku srážek a tání sněhu by mohly dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Povodňová bdělost platí na Šumavě v částech Jihočeského a Plzeňského kraje. Meteorologové nepředpokládají vzestupy hladin řek, kdy se voda vylévá z břehů. Upozorňují ale na zvýšený odtok vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Doporučují sledovat vývoj situace na webuČHMÚ nebo v médiích.

Témata: Počasí Vichřice