Velká předpověď počasí na celou zimu! Který měsíc bude nejmrazivější?

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

1. prosince 2018 14:48

Milovníci tepla už nyní vyhlížejí příchod jara a léta, toho se ale dočkáme až za několik mrazivých a zasněžených měsíců, z nichž nejhorší bude pravděpodobně leden nebo únor. V prosinci se tak chladných teplot jako v příštím roce zatím nedočkáme, ukazují dlouhodobé předpovědi počasí.

V následujících týdnech meteorologové předpokládají, že teploty vzduchu se budou převážně pohybovat v intervalech normálních hodnot pro danou roční dobu. V prvním prosincovém týdnu by se teploty měly pohybovat kolem 7 stupňů nad nulou, teplota v noci by měla být jen mírně nad či pod nulou.

Druhý prosincový týden přinese ochlazení a denní teploty by se měly poprvé pohybovat kolem 1 až 3 stupňů. Teploty v noci se budou pohybovat několik stupňů pod nulou a očekává se hustší sněžení.

Sníh se ale během třetího prosincového týdne neudrží. V předvánočním období by teploty měly podle modelů stoupnout k 5 stupňům. V noci by se teploty měly pohybovat kolem -3 stupňů.

Výraznější ochlazení se objeví až poslední prosincový týden, tedy mezi Vánoci a silvestrovskými oslavami. Teploty v noci klesnou až na -8 stupňů a nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat kolem dvou stupňů.

Průměrné lednové teploty se v Česku pohybují kolem mínus dvou stupňů Celsia. Leden roku 2019 by měl být zhruba o půl stupně teplejší, zároveň by měl na západě území poklesnout úhrn srážek o několik milimetrů. Naopak na východě území zřejmě o zhruba dva milimetry stoupne.

Ukazují to experimentální modely počasí, které Evropské centrum pro střednědobé předpovědi počasí poskytuje Evropskému programu pro monitorování životního prostředí a bezpečnosti Copernicus. Tyto modely dokáží předvídat jednotlivé odchylky od normálu.

Podle modelu britského AccuWeather by se měla v prvních dvou lednových týdnech průměrná denní teplota v Česku pohybovat kolem 3 až 4 stupňů. Teploty v noci ale budou klesat až na -7 stupňů.

Třetí týden v lednu by mě přinést mírně oteplení a maximální denní teplota by měla stoupnout na 5 stupňů. Od čtvrtého týdne ale klesnou denní teploty pod nulu a v noci dokonce na -10 stupňů.

Únor už tak chladný nebývá. Průměrné teploty se pohybují kolem mínus jednoho stupně, předpovědi ale ukazují, že blížící se únor bude zhruba o jeden až jeden a půl stupně teplejší. Mohlo by tedy být převážně nad nulou. Zvýší se ale také úhrn srážek, které stoupnou na většině území o zhruba 2 milimetry.

První únorový týden by se tak mohly denní teploty vyšplhat až na 7 stupňů. V polovině druhého týdne ale opět klesnou k nule a v noci dokonce k -8 stupňům

Oteplení přinese až třetí a čtvrtý únorový týden, kdy by denní teploty opět měly stoupnout na zhruba 4 stupně. Teploty v noci by neměly klesat pod -5 stupňů.

Témata: Počasí Zima