Velká předpověď: Jaké počasí bude na Vánoce a Silvestra?

Zima, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

27. listopadu 2018 20:38 | Aktualizováno: 28. listopadu 2018 1:53

Ještě před několika dny meteorologové uváděli, že počasí v prosinci by mělo být stejně jako po většinu roku teplotně nadprůměrné. Podle poslední předpovědi meteorologů to ale bude přesně naopak. V následujících čtyřech týdnech by mělo převládat spíše mrazivé, teplotně průměrné až podprůměrné počasí.

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu uvádí, že období od 26. listopadu do 23. prosince 2018 bude na našem území jako celek teplotně průměrné až podprůměrné.

Postupný pokles teplot z předchozího období bude pokračovat a příští týden očekávají teplotně podprůměrný. Podle modelů britského AccuWeather by měly teploty v noci klesnout dokonce až k -6 stupňům, během dne ale opět vzrostou, a to až k sedmi stupňům nad nulou.

V následujících týdnech meteorologové předpokládají, že teploty vzduchu se budou převážně pohybovat v intervalech normálních hodnot pro danou roční dobu. V prvním prosincovém týdnu by se teploty měly pohybovat kolem 7 stupňů nad nulou, teplota v noci by měla být jen mírně nad či pod nulou.

Druhý prosincový týden přinese ochlazení a denní teploty by se měly poprvé pohybovat kolem 1 až 3 stupňů. Teploty v noci se budou pohybovat několik stupňů pod nulou a očekává se hustší sněžení.

Sníh se ale během třetího prosincového týdne neudrží. V předvánočním období by teploty měly podle modelů stoupnout k 5 stupňům. V noci by se teploty měly pohybovat kolem -3 stupňů.

Výraznější ochlazení se objeví až poslední prosincový týden, tedy mezi Vánoci a silvestrovskými oslavami. Teploty v noci klesnou až na -8 stupňů a nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat kolem dvou stupňů.

Z hlediska celkového množství srážek lze podle meteorologů předpokládat, že období 26. 11. - 23. 12. 2018 bude průměrné. Nejvyšší týdenní úhrny se očekávají hned příští týden a kromě dešťových srážek se přidají i sněhové srážky, a to zejména na horách. V nižších polohách bude sněžit zatím jen přechodně.

Témata: Počasí