Česko zasype sníh, udeří kruté mrazy

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. listopadu 2018 10:33

Po krátkém oteplení se do Česka opět vrátí mrazy, příští týden by podle meteorologů mohla teplota v noci klesat až k -10 °C, přes den by pak mělo být kolem nuly. Také bychom se měli připravit na novou sněhovou pokrývku a to nejen ve vyšších polohách. Rozdíl teplot čekejte o dvacet stupňů.

Od jihovýchodu k nám proudí teplý vzduch, to se ale podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) brzy změní. Už v sobotu k nám začne pronikat chladnější vzduch, v polovině týdne pak pořádně přituhne.

"V polovině týdne bude vliv tlakové níže nad Středomořím slábnout a ze severní nad východní Evropu postoupí tlaková výše a kolem ní bude na naše území proudit studený vzduch od severovýchodu až východu," uvádí ČHMÚ.

V pátek v noci teploty klesaly k 3 až -1 °C, ráno se díky slabému mrholení mohla objevovat ledovka. Přes den teplota vystoupá k 3 až 7 °C. Zpočátku zatažená obloha by se podle ČHMÚ měla během dne protrhávat.

I v sobotu by bylo většinou zataženo. Teplota v noci se pohybovala mezi 1 až 5 °C, přes den pak kolem 3 až 7 °C.

V neděli by podle meteorologů mělo být kolem 3 až 7 °C. Srážky by se měly objevovat jen ojediněle.

Už v pondělí nás čeká mírné ochlazení k 1 až 5 °C, podle meteorologů by pak postupně během dne mělo zejména na jižní polovině našeho území pršet, v polohách nad 600 metrů se pak budou objevovat srážky smíšené nebo sněhové.

Úterý přinese občasné sněžení i do nižších poloh, pod 300 metrů by se měl objevovat déšť se sněhem. Teplota klesne k -2 až 2 °C. Čerstvý severovýchodní vítr by mohl v nárazech dosahovat rychlosti až 15 metrů za sekundu.

Od středy do pátku by pak podle ČHMÚ měly udeřit pořádné mrazy. Teploty v noci budou klesat k -3 až -8 °C, na sněhové pokrývce by mohlo být až -10 °C. Přes den se pak bude teplota pohybovat kolem -3 až 2 °C. Zejména v závěru období by mělo ojediněle sněžit.

Témata: Počasí